„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Vējbaku epidēmijas Daugavpilī nav

Foto no interneta

Sociālo tīklu Daugavpils segmentā strauji izplatījās kādas māmiņas paziņojums par to, ka pilsētā itin kā esot sākusies vējbaku epidēmija. „Latgales Laiks” noskaidroja, cik pamatotas ir daugavpiliešu, jo īpaši vecāku, bažas.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Latgales filiāles dati (iestāde apkalpo Daugavpili, kā arī Daugavpils, Ilūkstes, Krāslavas un Dagdas novadu) liecina, ka beidzamajos piecos mēnešos fiksēti 113 vējbaku saslimšanas gadījumi. Pērn šajā pašā periodā reģistrēti 197 gadījumi. „Saslimšana ar vējbakām tiek fiksēta vienmēr,” saka LIC Latgales filiāles vecākā epidemioloģe Nonna Vološčuka, „taču runām par lielu saslimušo skaitu pašlaik vai pat epidēmiju nav nekāda pamata.” Vienīgi var atzīmēt to, ka saslimušo skaits nedaudz pieaudzis siltajā periodā. Parasti visvairāk slimo ziemas mēnešos, mācību laikā, bet, sākoties brīvlaikam, vējbaku saslimšanas gadījumu kļūst ievērojami mazāk.

Nonna Vološčuka uzsver, ka tik liela saslimušo skaita, kāds bija vērojams pirms masveida vakcinācijas, vairs nav. Agrāk epidemioloģiskais dienests reģistrēja no 100 līdz 300 vējbaku saslimšanas gadījumus mēnesī. „Beidzamajos gados saslimstība samazinājusies desmitkārtīgi,” saka galvenā epidemioloģe, „turklāt slimo galvenokārt tie, kuri nav vakcinēti.” Dažkārt saslimst arī vakcinētie, taču šajā gadījumā slimība noris vieglā formā.

Kopš šī gada aprīļa vakcinācija pret vējbakām tiek veikta divreiz: pirmā – divu gadu vecumā, revakcinācija – septiņu gadu vecumā. Ir vecāki, kuri dažādu iemeslu dēļ atsakās vakcinēt savus bērnus. Taču statistika liecina, ka vakcinācijai ir pozitīvs efekts.

Uzziņai

Saslimstība ar vējbakām Latvijā

2005. gads -- 6266 gadījumi

2013. gads -- 2482 gadījumi

2016. gads -- 1428 gadījumi