„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+8.0 °C
apmācies

Lai uzlabotu gaisa kvalitāti, aicina atteikties no malkas krāsnīm

Lielo pilsētu mājsaimniecībās, iespējams, būs jāatsakās no malkas krāsnīm, to paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai.

„Gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plānu 2019.--2030 gadam” VARAM izstrādājusi, lai samazinātu gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību. Rīcības plāna mērķis ir samazināt Latvijas kopējās emisijas 2020.–2030. gadam, kuras tiek radītas vairākos sektoros – enerģētikas, transporta, rūpniecības, lauksaimniecības un mājsaimniecības nozarēs, un uzlabot gaisa kvalitāti iedzīvotājiem, kas dzīvo Latvijas lielākajās pilsētās.

Tā kā sabiedrībā lielas diskusijas izraisījusi plānā iekļautā iecere lielajās pilsētās atteikties no malkas apkures krāsnīm, VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola medijiem norādījusi, ka ar šo ideju ministrija tikai piedāvā iespējamos pasākumus un krāšņu likvidēšana netiks uzlikta par pienākumu. Ar ieceri atteikties no malkas apkures krāsnīm ministrija vērsusi pilsētu vadības uzmanību, ka šāda problēma pastāv un ir nepieciešams apzināt situāciju -- cik daudz šādu iekārtu pilsētā ir, kādā tehniskajā stāvoklī tās ir un tamlīdzīgi.

Pēc situācijas apzināšanas, kuras ir kritiskākās teritorijas pilsētās un kāda rīcība ir nepieciešama šādas situācijas novēršanai, pašvaldības varēs izstrādāt saistošos noteikumus, piemēram, nosakot atsevišķas pilsētas apkaimes, kur šādu iekārtu izmantošana būtu jāierobežo, skaidroja A. Ozola.

Visu rakstu lasiet 18. jūnija numurā.