„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Konteineru varēs nožogot un par atkritumiem maksāt mazāk

Stājušies spēkā grozījumi Daugavpils domes saistošajos noteikumos par līdzfinansējuma piešķiršanu teritoriju labiekārtošanai blakus daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils domē.

Viena no novitātēm ir iespēja iedzīvotājiem saņemt pašvaldības līdzfinansējumu norobežojošu konstrukciju ierīkošanai ap atkritumu konteineriem. Tādējādi tiks novērsta pašreizējā problēma, kad atkritumu konteineros, kas ir paredzēti kādai noteiktai māju grupai, tiek ievietoti nepiederošo personu atkritumi. Savukārt cilvēkiem, kas izmanto šos konteinerus, samazināsies maksa par atkritumiem, jo samazināsies to apjoms.

Ar jautājumu par līdzfinansējuma piešķiršanas noteikumu papildināšanu minēto ieceru realizēšanai SIA „Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums” (DDzKSU) speciālisti griezās Daugavpils domē jau 2018. gadā. Tajā pašā laikā Daugavpils domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta speciālisti pēc DDzKSU lūguma izstrādāja pilsētai piemērota atkritumu konteineru laukumu norobežojuma skici.

Pēc jauno grozījumu stāšanās spēkā iedzīvotājiem ir iespēja saņemt plašāku informāciju par šo jautājumu un kopsapulcē lemt par norobežojošo konstrukciju uzstādīšanu ap atkritumu konteineru laukumiem. Šādas konstrukcijas uzlabos šo vietu vizuālo tēlu un liegs piekļuvi atkritumiem arī putniem un dzīvniekiem.

Līdz šim, cenšoties novērst problēmu, kad atkritumu konteineros, kas ir paredzēti kādai noteiktai māju grupai,  DDzKSU ir sadarbojusies ar Daugavpils pašvaldības policiju, tai skaitā uzstādot videokameras. Diemžēl šāds risinājums ne vienmēr ir bijis efektīvs.

Konstrukcijas, kas ir paredzēta diviem konteineriem, aptuvenā vērtība ir 1300 eiro. Ņemot vērā pašvaldības līdzfinansējumu, kas ir 70%, iedzīvotāju maksa par to samazināsies līdz 400 eiro. Tādējādi dzīvokļa īpašnieks 60 dzīvokļu mājā par septiņiem eiro uzlabos pagalma tēlu un saņems ekonomiju atkritumu apsaimniekošanas maksājumiem.

Lai saņemtu līdzfinansējumu atkritumu konteineru laukumu labiekārtošanai, iedzīvotājiem ir jāpārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības, ja tas nav izdarīts, un jāizstrādā dzīvojamās mājas pieguļošās teritorijas projekts, tā izmaksas līdz 3000 eiro pilnībā finansē pašvaldība, un jāapstiprina norobežojošo konstrukciju uzstādīšanas vērtība kopsapulcē, saņemot ne mazāk kā 65% dzīvokļu īpašnieku balsojumu.