„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Par nesakopto lauksaimniecības zemi plāno piemērot sodu

Zemkopības ministrija (ZM) iesaka grozījumus likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, paredzot administratīvo atbildību par tādas lauksaimniecības zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā, kas iegūta īpašumā pēc 2014. gada 1. novembra jeb kad stājās spēkā zemes tirgus tiesiskais regulējums.

Nav sakopti tūkstošiem hektāru

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietniece Ināra Natarova pastāstīja, ka, pēc Valsts zemes dienesta datiem, 2018. gadā nekoptas zemes statuss bija piešķirts 14 597 ha. Tabulā, kur apkopoti dati par 2018. gadu, redzams, ka arī citos Latgales novados īpašnieki neapstrādā lauksaimniecības zemes, un tie ir tūkstošiem hektāru. Izņēmums ir Vārkavas, Viļānu un Baltinavas novads, kur gandrīz visa zeme ir apstrādāta.

Dažviet zeme apaug ar mežu, dažviet to pārdod

Ilūkstes novadā nav brīvas zemes, izņemot nelielas platības (līdz 1 ha), kuras saimnieks nevar apstrādāt vai iznomāt objektīvu iemeslu dēļ, tikmēr citos novados īpašnieki, sevišķi ārzemnieki, lauksaimniecības zemes apmežo, novērojis Daugavpils rajona lauksaimnieku apvienības vadītājs, Pilskalnes graudkopis Maigurs Krievāns. „Valdībai jau pašos pirmsākumos bija jānosaka ar likumu, ka lauksaimniecībā izmantojamo zemi nedrīkst apmežot. Zemei ir jāražo, nevis jāapaug ar kokiem,” uzsvēra lauksaimnieks.  

Krāslavas novada lauku attīstības konsultante Viktorija Lene pastāstīja, ka šobrīd pašvaldības drīkst uzlikt divas reizes lielāku nekustamā īpašuma nodokli, taču tas zemes īpašniekus, kuri dzīvo Rīgā vai ārzemēs, nedisciplinē sakopt savus īpašumus. „Varbūt administratīvie sodi mudinās dažus īpašniekus ja ne pārdot, tad iznomāt zemi, bet, pieļauju, ka viena daļa paliks nedzirdīga. Mēs esam lūguši iznomāt zemi lauksaimniekiem, kuri vēlas attīstīt saimniecību, taču daži zemes īpašnieki to noraidīja,” teica V. Lene. 

Pēc Līvānu novada domes Nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un lauku atbalsta daļas vadītāja Jāņa Pastara novērotā, Līvānu novadā neapstrādātas lauksaimniecības zemes platības samazinās, jo aizaugušās teritorijas tiek sakārtotas, pārdotas vai iznomātas.  

Visu rakstu lasiet 2. jūlija numurā.