„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

„Metālu” no Daugavpils eksportē arī mūzikā

Foto no „Varang Nord” arhīva

Folkmetāla grupa no Daugavpils „Varang Nord”, gatavojoties pārstāvēt Latviju šī mūzikas žanra pasaules līmeņa festivālā Vācijā, plāno pārsteigt ar skaņdarbiem latgaliešu valodā.

Smagais metāls ir mūzikas žanrs, kura cienītāji noteikti nav sabiedrības vairākums, bet šaurs loks. Mūsdienās tas savu popularitāti lielākoties saglabājis Skandināvijā un tur, kur metāla mūzika saistāma arī ar ziemeļniekiem raksturīgās folkloras tēmām – vikingu, pagānisma laikmeta kultu. Tam savi piekritēji ir arī Latvijā, un šobrīd par panākumiem bagātāko mūzikas grupu šajā žanrā kļuvusi „Varang Nord” – apvienība no Daugavpils. Augusta sākumā viņi piedalīsies mūzikas festivālā „Wacken Open Air”, kas pulcēs vairāk nekā 200 labākās smagā metāla grupas no visas pasaules.

Folkmetāls rada kultūršoku

„Mans tēvs bija tālbraucējs, un kādu reizi, vasarā braucot viņam līdzi uz Vāciju, nopirku tur žurnālu „Metal Hammer”, kam bija pievienots disks,” „Varang Nord” līderis Maksims Popovs stāsta, ka viņš sapni par darbošanos šajā mūzikas žanrā sāka lolot jau pusaudža vecumā. Kādas somu grupas skaņdarbs Maksimu pārsteidzis īpaši, jo tajā bija dzirdami dažādi tautas mūzikas instrumenti. Piedzīvojot šīs emocijas, ko viņš tagad raksturo kā kultūršoku, arī radās padziļināta interese tieši par folkmetālu. Atrodot domubiedrus, izdevās izveidot arī vairākas veiksmīgas apvienības, taču šobrīd par savu dzīves galveno darbu viņš uzskata „Varang Nord” panākumu kaldināšanu.

Grupa „Varang Nord” dibināta 2014. gada jūlijā, tātad šomēnes aprit pieci gadi kopš tās izveidošanas. To plānots atzīmēt ar koncertiem Rīgā, Daugavpilī, Viļņā, Kauņā un citur. Līdz šim skaņdarbi tapuši krievu valodā, bet nesen ierakstīta dziesma arī latgaliešu valodā, pirmā no topošā jaunā (ceturtā) albuma. „Man pat būtu vieglāk dziedāt latgaliski, nekā latviski,” stāsta Maksims. Tas noticis, pateicoties viena grupas dalībnieka  ieteikumam. Pavisam viņi ir seši dažāda vecuma mūziķi – no 18 līdz 34 gadiem. Sastāvs šajā laikā nedaudz mainījies, basģitārists Artjoms Kuričins tagad ir tikai grupas menedžeris un vien pirmo gadu viņu nomainījis jaunietis.

Visu rakstu lasiet 5. jūlija numurā.