„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Līvānietis būvē otru lidmašīnu

Līvānietis Arvils Bušmanis lido ar paša būvētu lidmašīnu. Šobrīd darbnīcā top vēl viena divvietīga lidmašīna JODEL D18 „Sovereign”.

Ienākot Arvila darbnīcā, var redzēt pie griestiem piekarinātus spārnus, bet uz galda -- fizelāžu. Turpat uz palodzes atrodas stabilizators. „Jaunā franču firmas JODEL D18 lidmašīna, tāpat kā iepriekšējā, ar kuru lidoju vienu divas reizes nedēļā, ir no koka. Tādas lidmašīnas ir vieglas un drošas. Es izmantoju tikai priedi un speciālu aviācijas finieri, kuru ražo Somijā,” saka Arvils un parāda rasējumus, pēc kuriem top jaunais lidaparāts, iestarpinot, ka tas ir intelektuālais īpašums, par kuru viņš samaksājis labu naudu.

Vasarā jāpadara citi darbi, saka Arvils, atzīstoties, ka tieši tāpēc lidaparātam nav pieskāries vairākus mēnešus. Lidmašīnas būvniecība sākas ar rasējumiem, kas šim modelim ir diezgan sarežģīti, un materiālu sagādāšanu. Arvils būvniecību sāka ar 5 m garu priedes dēļu meklējumiem spārna lonžeronam (galvenajai garensijai), kuriem nav  zaru, citu defektu un kuri ir taisnšķiedraini. No dēļiem tika izgrieztas līstes, un, izmantojot gan tās, gan aviācijas finieri, tapa spārns. Arvils parāda uz tapetēm ierakstu ar datumu „2016. gada 6. jūlijs”, jo tajā dienā viņš sazāģēja pirmās līstes. Izmantojot speciālu līmi un stiprinājumus, līstes un plāksnes pakāpeniski pārtapa vienā veselumā -- spārnā, stabilizatorā, fizelāžā utt.

Visu rakstu lasiet 5. jūlija numurā.