„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Briežu dārzs gaida ciemiņus visu gadu

„Aglonas briežu dārza” saimniece Inese Reine, šķindinot zvaniņu un turot rokā grozu ar maizes sausiņiem, sasauc dārza iemītniekus un iepazīstina ar apmeklētājiem. Jau trīs gadus Reiņu ģimene Aglonas novadā audzē vienus no skaistākajiem un graciozākajiem dzīvniekiem.

Sapņa piepildījums

Inese stāsta, ka ideja audzēt briežus bija visai spontāna. Viņa domāja par lauku tūrisma attīstīšanu, taču tikai tādā virzienā, kāda reģionā vēl nav. Savukārt dzīvesbiedram Leonīdam bija sens sapnis par briežu audzēšanu – pirms divdesmit gadiem viņš šādu dārzu redzēja Īrijā, un šie dzīvnieki atstāja neaizmirstamu iespaidu. Tā vīra sapnis un sievas ideja par tūrismu realizējās vienotā projektā „Aglonas briežu dārzs”. Gandrīz gadu ģimene noformēja dažādus dokumentus (par iepirkumiem utt.). Turklāt Reiņi īstenoja savu sapni par saviem līdzekļiem. „Visu izdarījām paši, neaizņemoties un nelūdzot,” saka Inese.

Briežus izvēlējās arī tāpēc, ka dzīvnieki, jo īpaši brieži, patīk visiem – gan bērniem, gan pieaugušajiem. Turklāt briežiem ir piemērots Latvijas klimats, viņi labi jūtas mūsu vasarās un ziemās. Inese pa jokam bilst – ja briedis ir paēdis, tas pielāgosies jebkuriem apstākļiem. Protams, lai šos dzīvniekus turētu, ir nepieciešamas gana plašas ganības un vietas, kur brieži varētu atrast ēnu, ūdeni utt. Svaigu zāli tie nograuž līdz saknēm – ganības izskatās gluži kā nopļautas ar zāles pļāvēju. Arī briežu veselība īpašas rūpes saimniekiem nesagādā, vienīgi tēviņi var visai nopietni savainot cits citu ar ragiem cīniņu laikā. Līdz pavasarim visi tēviņi jau ir nometuši vecos ragus un audzē jaunus – samtainus radziņus. Turklāt briežu ragi ir „pelnījuši”, lai par tiem pastāsta vairāk. Piemēram, jaunie mīkstie ragi plaši tiek pielietoti medicīnā, jo tiem piemīt ārstnieciskas īpašības. Savukārt gada laikā izaugušie lielie ragi ar daudzajiem zariem ir ļoti skaisti un tiek uzskatīti par vislabāko trofeju. Ienese teica, ka sava briežu dārza iemītnieku ragiem vēl nav atradusi pielietojumu. Pagaidām tos vienkārši vāc, taču tiek plānots izgatavot suvenīrus, kurus varētu iegādāties dārza apmeklētāji.

Visu rakstu lasiet 5. jūlija numurā.