„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Pārtiku pēc derīguma termiņa beigām atdos labdarībai

No 1. jūlija Latvijā var izplatīt pārtiku pēc minimālā derīguma termiņa beigām. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ziedotās pārtikas izplatīšanu uzticēs tām biedrībām, nodibinājumiem, reliģiskajām organizācijām, kas nodarbojas ar labdarību un kas ir iekļautas PVD uzraudzības objektu reģistrā. 

Latvija ar šo valdības lēmumu pārtiku ar termiņu „Ieteicams līdz…” ziedot labdarībai seko Lietuvas, Itālijas un citu ES valstu piemēram, teikts Ministru kabineta lēmumā. Turpat uzsvērts, ka pārtikas ražotājs ar termiņu „Ieteicams līdz….” norāda, ka pārtika, pienācīgi uzglabāta, saglabā ražotāja deklarēto kvalitāti. Turklāt uzņēmējs ir atbildīgs, vai ziedotā pārtika ir nekaitīga lietošanai cilvēku uzturā un vai patērētāji ir informēti par to, ka konkrētajam produktam ir beidzies minimālais derīguma termiņš.

Ražotājs nevar ziedot pārtiku, kas paredzēta zīdaiņiem un maziem bērniem, tikmēr ziedotai pārtikai jābūt fasētai ar salasāmu, neizdzēšamu marķējumu, teikts MK lēmumā.

Organizācijas vai iestādes, kas izplatīs ziedoto pārtiku, uzliks skaidri salasāmu norādi, ka pārtikai ir beidzies minimālais derīguma termiņš „Ieteicams līdz…”

Maizi, smalkmaizītes, kliņģerus un kēksus var atdot 2 dienās, bet pārējās  MK lēmumā iekļautās 25 produktu grupas -- līdz 2 mēnešiem.

Visu rakstu lasiet 5. jūlija numurā.