„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Preiļu iedzīvotājus aicina šūt karodziņus

Karodziņu virtenēm, krāsainiem lietussargiem vai citiem krāšņiem dekoriem rotātas ielas ir tradīcija, ko ierasts vērot dienvidu valstīs. Tā iepatikusies Preiļu novada domei, kas apņēmusies ideju realizēt, iesaistot iedzīvotājus karodziņu darināšanas akcijā, lai kopā rotātu pilsētu tās svētkos, kas paredzēti no 16. līdz 18. augustam.

Šobrīd uzšūti jau vairāki simti karodziņi, bet ar to nepietiks, vērtē Preiļu novada domes noformēšanas speciāliste Inese Anina. Kāda pensionāre karodziņu darināšanai pievērsusies jau kopš pagājušā gada rudens, un rezultātā tapuši krāšņi tamborējumi. To, cik karodziņu būtu nepieciešams, I. Anina nav lēsusi. Gatavie karodziņi tiks sašūti virtenēs, kuras kārinās virs Raiņa bulvāra – no baznīcas līdz kinoteātrim. Kopā ar domes elektriķi izrēķināts, ka vienai virtenei jābūt vismaz 10 metrus garai, tās karinās pie kokiem. Preiļu ielās jau šobrīd var redzēt jaunos karodziņus ar novada ģerboni.

Iesaistīties karodziņu šūšanas akcijā noformēšanas speciāliste aktīvi aicina, izmantojot sociālos tīklus. „Aicinām ne tikai cilvēkus individuāli, bet arī ģimenes, uzņēmējus, organizācijas. Var būt redzami arī savi iniciāļi vai firmas nosaukums, tā būs arī kā pašreklāma pilsētas svētkos,” norāda I. Anina. Aicinājumam jau atsaukusies leļļu māksliniece Vladlena, uzņēmums „Bērnības zeme”. Preiļu Galvenās bibliotēkas kolektīvs apņēmies uzšūt tādus karodziņus, kas, izkarot secīgi virtenē, veidotu nosaukumu. Tiem, kam mājās nav pašiem savas šujmašīnas, var izmanot Preiļu NVO centrā pieejamās. Šādi, piemēram, rīkojās tautas deju kopas „Dancari” dejotājas, sestās klases skolnieces, kas kopā ar mammām uzšuvušas 100 karodziņus: kolektīvā dejo 10 meitenes, katra sagādājusi 10 karodziņus. Īpašus, baltus, karodziņus gatavo arī Preiļu pils „Baltā dāma”, ko Preiļu ielās varēja sastapt iepriekšējos pilsētas un novada svētkos.

Karodziņi jāšuj vienādmalu trīsstūra formā, malas garums – 38 centimetri. Auduma veids, krāsa vai kāds cits karodziņa noformējums (piemēram, ar izšuvumiem, mežģīnēm) ir atkarīgs no katra šuvēja personīgās gaumes. Uzšūtie karodziņi jānogādā Preiļu novada Kultūras nama pirmajā stāvā (lietvedes kabinetā).