„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Krītoši koki un „Gaismas taka”: kas gaidāms Daugavpils novada svētkos Juzefovas parkā?

Pēc piecām nedēļām, 24. augustā, Naujenes pagasta Juzefovas parkā plānots atzīmēt Daugavpils novada svētkus. Kamēr domē prāto, ar kādu pasākuma programmu izvest „pilsētniekus uz laukiem”, pagasta pārvaldē bažīgi raugās uz krītošajiem kokiem parkā un ierobežotajām iespējām, kā nelielajā teritorijā atrast vietu visam iecerētajam.

Maija vidū Naujenes pagasts svinēja sava administratīvā centra, Naujenes ciema, 760 gadu pastāvēšanas vēsturi. Svētki noslēdzās Juzefovas muižas parkā. Ikdienā kluso 20. gadsimta sākumā dendroloģisko jeb mākslīgi veidoto parku piepildīja pagasta iedzīvotāji un svētku ciemiņi, kuru vidū bija arī Daugavpils novada domes vadības pārstāvji. Var tikai minēt, vai tik labu iespaidu radīja mazuļu rāpošanas sacensības vai Nikolajs Puzikovs, ka neilgi pēc svētkiem novada domē tika pieņemts lēmums Naujenes pagasta Juzefovas parkā rīkot šī gada Daugavpils novada svētkus.

Deviņus gadus Daugavpils novada svētki jeb novada dienu noslēgums atzīmēts citas pašvaldības teritorijā – Daugavpilī, Rīgas ielas posmā no Vienības laukuma līdz novada domes administratīvajai ēkai ielas galā. Līdz ar rudens ražu novada iedzīvotāji tika mudināti sekot sauklim „lauki ienāk pilsētā”, turklāt pēdējo piecu gadu laikā aicināts plašāk iepazīt visus 19 novada pagastus, iesaistot pasākuma programmā pašdarbnieku kolektīvus un citus vietējos aktīvistus. Pērn, noslēdzoties pagastu „Goda aplim”, tika uzsāktas diskusijas par svētku formāta un vietas maiņu.

„Ilgu laiku apspriedām, vai svētkus rīkot Medumu parkā, bet saskārāmies ar problēmu, ka tur nav, kur novietot automašīnas,” stāsta Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins. Viņš uzņēmies arī svētku organizēšanai izveidotās darba grupas vadību. Tajā iesaistīti gan domes, gan svētku vietas saimnieki -- Naujenes pagasta pārvaldes pārstāvji.

Svētki -- šogad, parka pārbūve -- nākamgad

„Apsaimniekot dendroloģisko parku nav vienkārši. Piemēram, mums ir aizliegts šeit pļaut zāli vismaz līdz Līgo svētkiem,” uzsākot pastaigu pa Juzefovas parka takām, atzīmē Naujenes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Miglāne. Parka apsaimniekošanu uzrauga Dabas aizsardzības pārvalde, bez šīs iestādes atļaujas pagasta teritorijas apsaimniekotāji, pārvaldes darbinieki, te nedrīkst novākt pat kādu nokritušu koku. Un to pēdējos gados kļūst aizvien vairāk. „Pēc katras vētras vai stiprāka vēja, gandrīz pat pēc katrām brīvdienām parkā atrodam kādu nogāztu koku,” stāsta I. Miglāne. Dzirdot, kā krakšķ koku stumbri, palīgstrādnieki atsakās strādāt to tuvumā.

Iemesls, kāpēc koki šeit krīt tik bieži, saistīts ar to, ka senāk ap tiem auguši arī krūmāji, bet padomju varas gados tie izcirsti. To apstiprinājis „Arhitektes Ināras Caunes birojs”, kas 2015. gadā izstrādāja tehnisko projektu parka atjaunošanai. Lielākā daļa koku stādīti 20. gadsimta sākumā. Vēstures avoti liecina, ka 30. gados parkā bija sastopami vairāk nekā 100 dažādu sugu koki un Juzefovas parks tolaik esot bijis otrs bagātākais (pēc koku daudzveidības) valstī. Dendroloģiskajā apskatā, kas veikts 2007. gadā, konstatēts, ka no 100 koku sugām palikušas apmēram 30. 2015. gadā konstatēts, ka to ir palicis vēl mazāk.

Visu rakstu lasiet 19. jūlija numurā.