„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Godinot vecvecākus, brāļi dosies vairāk nekā 230 kilometrus garā pārgājienā


Jānis un Dzintars Pārumi šī gada jūlija beigās un augusta sākumā veiks aptuveni 232 kilometrus garo ceļu no Dagdas novada Andrupenes līdz Jaunpiebalgas novada "Lejas Mauragiem". Ar pārgājienu brāļi godinās savus vecvecākus.

Pārgājienu iecavnieki Jānis un Dzintars uzsāks no Andrupenes pagasta Vissvētākās Jaunavas Marijas Skapulāra karalienes Romas katoļu baznīcas, bet tad dosies caur Andzeļiem un Ezerniekiem, kas ir brāļu vecvecāku Leonginas un Ādama Ruskuļu dzimtās vietas. Pārgājiena galapunkts būs mājas "Lejas Mauragi" Jaunpiebalgas novada Jēcos, kur mūžu nodzīvoja vecvecāki no tēva puses Roberts un Anna Pārumi. 

Uzsākot pārgājienu no Andrupenes un noslēdzot to Mauragos brāļi vēlas simboliski "savienot" savu vecvecāku dzimtās vietas. Pārgājiena aptuvenais garums ir 232 kilometri, bet ilgums – sešas dienas. Katrā no dienām brāļi piestās, attiecīgi, Kaunatā, Dricānos, Rupsalā (Ošupē), Cesvainē un Vanagkalnā. Zīmīgi, ka pārgājiens notiek gadā, kad Leonginai apritētu 100 gadi. Pārgājiena devīze ir "Saknes. Dzimta. Ģenētiskais kods".

"Mēs allaž esam uzsvēruši, ka "Pārumu pārgājienam" jābūt ar nozīmi. Lai arī pēdējā desmitgadē popularitāti guvušas ne tikai skriešanas sacensības, bet arī dažāda veida pārgājieni, mums svarīgākais ir starta un finiša punkts," uzsver Jānis. Viņam piekrīt arī Dzintars – tieši četrus gadus vecākajam brālim pieder ideja par došanos no mammas vecāku dzimtās puses uz tēta vecāku mājām.

Tālajā ceļā brāļus atbalstīs "Ideju Druka", nodrošinot speciāli pārgājienam radītus personalizētus kreklus, tāpat starp atbalstītājiem un lieldraugiem būs privātā alus darītava "Brālis", konditoreja "Raušu meistars", atpūtas bāze "Vanagkalns", mājas "Mētrāji", kā arī sporta apģērbu un aksesuāru zīmols "Eleven Sportswear Latvia". Īpašs paldies par naktsmītnēm Kaunatas vidusskolas diektorei Alīnai Gendelei, Inārai Dricānos, kā arī Daigai Ķeverei Rupsalā un Cesvainē.

Pārgājienam  varēs sekot tā oficiālājā "Facebook" lapā Andrupene - Mauragi (https://www.facebook.com/ParumuPargajiens).

Šis nav pirmais brāļu pārgājiens. Pirms gada Jānis un Dzintars devās 186 kilometrus garajā ceļā no dzimtās Iecavas uz "Lejas Mauragiem", šo ceļu veicot četrās dienās, savukārt 2016.gadā, Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas dienā, Jānis nogāja 50 kilometrus no viņa toreizējās dzīvesvietas Rīgā līdz Iecavai.

Pārgājiena Andrupene - Mauragi pieturas punkti:
1. diena:
ANDRUPENE – ANDZEĻI – EZERNIEKI – KAUNATA (~42km)
2. diena: KAUNATA – DRICĀNI (~46km)
3. diena: DRICĀNI – "MĒTRĀJI", RUPSALA (~42km)
4. diena: "MĒTRĀJI", RUPSALA – CESVAINE (~37km)
5. diena: CESVAINE – VANAGKALNS (~40km)
6. diena: VANAGKALNS – JAUNPIEBALGA – MAURAGI (~25km)
Kopā: ANDRUPENE - MAURAGI (~232km)

PĀRUMU PĀRGĀJIENI:
2016.: Rīga (Jugla) - Iecava (Ozolu iela), 1 diena / 50km (Jānis)
2018.: Iecava - Mauragi, 4 dienas / 186km (Dzintars un Jānis)
2019.: Andrupene - Mauragi, 6 dienas / ~232km (Dzintars un Jānis)