„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
neliels lietus

Latvijas province itālieša acīm

Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā atklāta itāliešu mākslinieka Luka Berti melnbalto fotogrāfiju izstāde „Cilvēks un daba Latvijā”.

Luka Berti ir slavenas Florences dzimtas pēctecis. Izstādes apmeklētāji, uzmanīgi skatoties fotogrāfijas, ievēros gandrīz nemanāmu zīmogu ar divām lauvām, kuru viņš uz fotogrāfiju baltajām malām spiež paraksta vietā. Tas ir Berti ģimenes ģerbonis, datēts ar 1430. gadu. Pašlaik Luka dzīvo un strādā Dānijā, bet „Cilvēks un daba Latvijā” ir daļa no plašāka projekta, kas dokumentē 21. gadsimta lauku kultūras Skandināvijas, Baltijas un Austrumeiropas valstīs.

L. Berti ir savs stils -- fotografēšanai viņš izmanto melnbaltās fotofilmas, pats tās arī attīsta savā darbnīcā un izgatavo attēlus. Melnbaltā Latvija Luka Berti fotogrāfijās – tie ir Kurzemes jūrnieki, Latgales sievietes, Vidzemes bērni, melanholiskās lauku ainavas. Fotogrāfs nepiedalījās izstādes atklāšanā, lai sīkāk pastāstītu par saviem darbiem un savu Latvijas redzējumu, taču skatītāji ievēroja, ka L. Berti ir uztvēris Latvijas nomaļu depresīvo noskaņojumu. „Laiku ainava Eiropā strauji mainās,” Luka Berti raksta savā mājaslapā internetā, „var pat teikt, ka tā izzūd, palikuši tikai vecāka gadagājuma cilvēki, pieaug bezdarba līmenis, jaunatne emigrē.” Viņaprāt, tas izjauc lauku vēsturiskās dzīves līdzsvaru starp cilvēkiem un dabu. Viens no fotomākslinieka uzdevumiem ir notvert un iemūžināt to, kas vēl pastāv.

Izstāde „Cilvēks un daba Latvijā” tiek demonstrēta daudzos Latvijas muzejos. Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā tā būs skatāma līdz 31. augustam.