„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Kozuļu dzimta kuplo gan „uz papīra”, gan saietos

Sena dzimta un kupla ģimene daudziem ir neatklāta bagātība. Kozuļu dzimtā par šīs bagātības atrašanu un kopšanu jāpateicas Jāzepam Ošim, kurš jau agrā jaunībā aizsāka sava dzimtas koka pētīšanu. Šovasar, pēc 47 gadiem, Jāzepa vectēva Jāņa Kozuļa (1848--1917) pēcteču salidojumā Preiļu novada Saunas pagasta Pundurienē sapulcējās vairāk nekā 150 radi.

Trīs salidojumi

Pirmais salidojums, ko Jāzeps savā dzīvē piedzīvojis, norisinājās ,,Garajā salā" Saunas pagastā 1972. gadā pie Jāzepa vecāsmātes Johannas Bučenieces. „Tur arī ,,saslimu" ar ciltskoka „bacili”. Salidojumu organizēja brālēns Leonards Bučenieks, es tikai mazliet palīdzēju. Mamma bija jaunākā savā ģimenē, tēvs bija jaunākais savā, un arī es – jaunākais. Kad es 1953. gadā piedzimu, man jau bija gandrīz simtgadīgi brālēni, kuri atdusējās kapos!” piedzīvotais, jautrās sarunas ar līdz šim nezināmajiem radiniekiem Jāzepam izraisīja lielu interesi. Tā nu dzimtas koka pētīšanu viņš uzsāka vēl jaunībā, un tagad, atskatoties, Jāzeps atdzīst, ka tas bijis pēdējais brīdis. Lai iegūtu nepieciešamos datus, viņš devās ceļā pie gados vecākajiem radiem, līdzi ņemot arī māti, kuru, savukārt, dažs labs pazina tikai pēc balss. „Tie bija unikāli cilvēki. Cilvēki - - enciklopēdijas, kā es viņus dēvēju, varēja man nosaukt ne tikai senču vārdus, bet arī precīzus dzimšanas un miršanas datus. Kad vēlāk tiku pie baznīcu grāmatām, izrādījās, ka tur informācija ir nepilnīgāka,” saka Jāzeps.

Pēc desmit gadu ilgas pētniecības Jāzeps nolēma sarīkot nākamo dzimtas salidojumu, šoreiz aicinot radus gan no mātes, gan tēva puses. „Sabrauca 44 ģimenes, un tas bija kaut kas!” Jāzeps gremdējas atmiņās. „Tika kauts teļš, tēvs darīja alu, un pie sienas liku četru vecvectēvu 725 pēcteču ciltskoka shēmu.” Ģimenes bijušas kuplas, septiņi bērni vienā ģimenē, tāpēc koks vietām drīzāk atgādinājis krūmu. Toreiz tapa arī kopīga fotogrāfija, kas kalpoja par iemeslu arī citiem Kozuļu dzimtas turpinātājiem gremdēties atmiņās un plānot nākamo dzimtas saietu.

Visu rakstu lasiet 26. jūlija numurā.