„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Bibliotēkā atklās izstādi par Latvijas ainavu dārgumiem

Studija 3KM

2. augustā plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā) tiks atklāta ceļojoša izstāde “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt”. Izstāde tapusi Latvijas valsts simtgades kontekstā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas plānošanas reģionu kopdarba rezultātā ar nolūku apzināt un popularizēt vietas un teritorijas Latvijas laukos, ciemos un pilsētās, kas tiek uzskatītas par īpašām Latvijas vērtībām.

Ainavu dārgumu izlasē ir iekļautas gan konkrētas vietas, gan plašākas teritorijas visā Latvijā, kurām iedzīvotāju un dažādu nozaru speciālistu skatījumā piemīt īpaša vērtība. Tās satur sevišķi nozīmīgu vēstījumu par Latvijas dabu un vēsturi, kurš ir saglabājams un nododams nākamajām paaudzēm. Šīs Latvijai un tās iedzīvotājiem būtiskās ainavas, piedaloties ekspertiem un sabiedrībai, tika atlasītas 2017. gadā, nosakot kopskaitā piecdesmit kultūrvēsturiski nozīmīgus dārgumus, pa desmit katrā no pieciem Latvijas plānošanas reģioniem – Latgalē, Kurzemē, Vidzemē, Zemgalē un Rīgā. Lai atspoguļotu šo ainavu nozīmību un mainību gadu griezumā, kā arī fiksētu to stāvokli Latvijas valsts simtgades gadā, Latvijas Nacionālā bibliotēka izvēlētos ainavu dārgumus apkopoja elektroniskā krātuvē (www.ainavudargumi.lv). Tā glabā vēsturiskus un simtgades gadā uzņemtus fotoattēlus, ainavām tipisku skaņu ierakstus, kā arī iedzīvotāju iesūtītus atmiņu stāstus, iespaidus un nākotnes vēlējumus.

Kā papildinājums elektroniskajam resursam tapa arī ceļojoša izstāde “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt”. Līdz šim tā ir bijusi skatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī dažādu pilsētu, novadu un pagastu kultūras namos, muzejos un bibliotēkās. Uz Daugavpili ir atceļojusi daļa no piecdesmit dārgumu ekspozīcijas – septiņpadsmit informatīvi stendi, kas satur ziņas par projektu un iepazīstina ar trīs spilgtiem ainavu dārgumiem katrā no pieciem Latvijas reģioniem. Latgali izlasē pārstāv Aglonas bazilika un sakrālais laukums, Daugavpils cietokšņa ansamblis un dabas parks “Daugavas loki” vēsturiskās un Latvijas simtgades gadā uzņemtās fotogrāfijās. Simtgades fotogrāfiju autori Latgales reģionā – “Studija 3KM”.

Izstāde “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” skatāma Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektoros no 1. līdz 31. augustam.

Izstādes atklāšanas pasākumā 2. augustā plkst. 14.00 ar projektu “Latvijas ainavu dārgumi” iepazīstinās tā vadītāja Anda Boluža (Latvijas Nacionālā bibliotēka). Pasākuma publicitātes vajadzībām tā laikā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana.