„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
-0.7 °C
daži mākoņi

Pirms 40 gadiem sāka būvēt Daugavpils HES

Ar būvbedres rakšanu aizsprosta būvniecībai pirms četriem gadu desmitiem, tālajā 1979. gadā, pilsētas austrumu nomalē Ruģeļos sākās Daugavpils hidroelektrostacijas (HES) būvniecība. Daugavpils HES bija projektēta kā ceturtā Daugavas hidroelektrostacija. Darbu gaitā tika būvēta ražošanas bāze, betona rūpnīca, pievedcelš, dzelzceļš un enerģētiķu ciematiņš, kurš 1981. gadā tika pievienots pilsētai.

Pirmais Daugavpils HES projekts tika izstrādāts 1974. gadā institūtā „Hidroprojekts”. Aizsprosta augstums bija paredzēts 20 metri, bet ūdenskrātuves garums – 200 kilometri Latvijas un Baltkrievijas teritorijā. HES plānotā jauda bija 300 megavati.

1986. gadā žurnālists Dainis Īvāns ar laikraksta “Literatūra un Māksla” starpniecību vērsās pie HES būvniekiem ar aicinājumu nepieļaut gleznaino Daugavas loku appludināšanu, kā rezultātā sākās sabiedriskā kustība pret HES būvniecību.

Visu rakstu lasiet 30. jūlija numurā.