„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Veirūgnas ezera krastā meklēja „latvietības eliksīru”

Kopš pagājušās piektdienas Veirūgnas ezera krastā Latgales dabas un tradīciju pārpildītā gaisotnē latvietību izkopjošās nodarbēs laiku pavadīja 71 jaunietis. Tur notika nometne (seminārs) „2x2”, pulcējot jauniešus no 15 dažādām valstīm. Nometnē sastapto jauniešu atziņas liecina – uz pastāvīgu dzīvi Latvijā vilina neskartā daba un mierpilnais dzīves ritums, taču sarunās izkristalizējas arī šķēršļi, kas to kavē.

Šogad – dažādība amatniecības iepazīšanā

Uz Latgali pasaules jaunieši devās pirmo reizi, lai gan Latvijā nometne tiek rīkota septīto reizi. Nometnes vēsture ārzemēs ir daudz senāka, tur „2x2” organizē kopš 1964. gada, Latvijā tradīcija aizsākusies vien 2015. gadā. Šogad „2x2” notika arī Kanādā, kur nometne apvienota ar piecpadsmitajiem dziesmu svētkiem šajā valstī. „Gadiem ejot, nometnes formāts paliek nemainīgs, mainās dažādas radošās ievirzes, kas lielā mērā atkarīgas no vietas,” stāsta šī gada nometnes „2x2” vadītājs Mārcis Benužs.

Dienas pirmajā pusē jaunieši darbojas praktiskajās nodarbībās, piedalās lekcijās, sadaloties grupās, bet vakaros diskutē kopā ar vieslektoriem vai izklaidējas, iepazīstot kultūras tradīcijas. Tā kā Latgale bagāta ar dažādu amatniecības veidu meistariem, viena no šī gada „ievirzēm” jeb tematiskajām interaktīvajām lekcijām ir veltīta tieši tam – katru dienu jaunieši var apgūt citas prasmes, piemēram, izgatavot māla podu vai nopīt cepuri no kļavu lapām. Dalībnieku skaits atkarīgs no organizatoriem un konkrētā gada iespējām. Izvēloties dalībniekus, tiek ievērots, lai vienlīdzīgi tiktu pārstāvēti abi dzimumi, Latvijā un ārzemēs dzīvojošie, dažādi vecumi. Apmēram trešdaļa dalībnieku ir tie, kas nometnē jau piedalījušies iepriekšējos gados, pārējiem šī ir pirmā reize.

Semināra rīkošanas izmaksas sedz ar dalības maksu, Kultūras ministrijas atbalstu. „Nevēlamies, lai dalības maksa kādam būtu šķērslis dalībai nometnē,” organizatore Dārta Apsīte bilst, ka vairākas ārzemju latviešu organizācijas īpaši motivētiem jauniešiem piešķir stipendijas dalībai nometnē. Lai gan organizatori ir pavisam citi, līdzīgās idejās un dalībniekos, kas vairs vai vēl neiekļaujas nosacītajā vecuma ierobežojumā, „2x2” dalās ar „3x3” nometni. „3x3” Latvijā tiek rīkotas divreiz gadā un tajās piedalās pasaulē dzīvojošās latviešu ģimenes.

Visu rakstu lasiet 2. augusta numurā.