„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Rudenī Daugavpili apmeklēs populāras latviešu īsprozas autores

Latgales Centrālā bibliotēka ir ieguvusi Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu ilgtermiņa projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” piektās kārtas īstenošanai (piesaistītais finansējums – EUR 600). Projekta ietvaros no šī gada septembra līdz decembrim Daugavpils publiskajās bibliotēkās un izglītības iestādēs tiks rīkotas desmit lasītāju tikšanās ar piecām iemīļotām latviešu rakstniecēm – Ingu Gaili, Lauru Vinogradovu, Janu Egli, Andru Manfeldi un Daci Vīganti.

Latgales Centrālās bibliotēkas īstenotā ilgtermiņa projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” piektā kārta turpina aizsākto tradīciju piedāvāt daugavpiliešiem tikšanās ar aktuāliem un pieprasītiem latviešu rakstniekiem, dodot iespēju risināt sarunas par literatūru un lasīšanu un veidojot dzīvu saikni starp lasītāju, grāmatu un autoru. Ik gadu tikšanās ar rakstniekiem notiek gan Latgales Centrālajā bibliotēkā pilsētas centrā, gan Daugavpils mikrorajonos (bibliotēkas filiālēs un izglītības iestādēs), kas dara tās pieejamas daudz plašākam interesentu lokam, tostarp arī skolu jaunatnei. Ieeja visos pasākumos lasošajai publikai ir bez maksas.

Pēdējo četru gadu laikā projekta ietvaros Daugavpilī ir viesojusies vesela plejāde lielisku latviešu rakstnieku un dzejnieku. Dialogā ar autoriem publikai bija iespēja tuvāk iepazīt augstvērtīgus un aktuālus latviešu oriģinālliteratūras darbus, kas ir guvuši lasītāju un kritiķu atzinību un tikuši atzīmēti ar vairākām prestižām literārām godalgām un nominācijām.

Šogad projekta uzmanības centrā ir īsproza – žanrs, kas pašreiz piedzīvo sava veida renesansi. Mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā lasītāji aizvien vairāk dod priekšroku neliela apjoma darbiem, jo īpaši tādiem, kas ir izteikti laikmetīgi un aplūko mūsdienu cilvēkam aktuālas problēmas. Interese par īsprozu ir augsta arī Latgales Centrālajā bibliotēkā – jaunākie stāstu krājumi tiek aktīvi lasīti, pēc tiem veidojas rindas. Stāsta žanru bieži pieprasa mazākumtautību skolēni, jo tos ir salīdzinoši viegli atstāstīt un analizēt literatūras stundās. Arī cilvēki, kas apgūst latviešu valodu, nereti lūdz ieteikt kādu no jaunākajiem stāstu krājumiem.

Atsaucoties šim pieprasījumam, projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 5. kārtā Latgales Centrālā bibliotēka rīkos tikšanās ar piecu aktuālu īsprozas krājumu autorēm – Ingu Gaili (“Piena ceļi”), Lauru Vinogradovu (“Izelpas”), Janu Egli (“Tad redzēs”), Andru Manfeldi (“Mājās pārnāca basa”) un Daci Vīganti (“Svešie jeb Miļeņkij ti moj”). Visas šīs grāmatas ir pieejamas Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs, tādēļ ikviens, kurš vēlēsies tās izlasīt vai pārlasīt pirms rakstnieču ierašanās Daugavpilī, tiek aicināts meklēt attiecīgo izdevumu plauktā vai elektroniskajā katalogā vai arī jautāt bibliotekāram.

Pirmie projekta piektās kārtas pasākumi notiks jau septembrī, kad Daugavpilī viesosies Inga Gaile un Laura Vinogradova. Interesentus mudinām sekot aktualitātēm bibliotēkas mājaslapā un sociālajos tīklos.