„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Kā dzīvo Latvijas mazākais pagasts -- Ķepova

Iedzīvotāji aplēsuši, ka Ķepovas pagastā dzīvo aptuveni 80 cilvēki, bet, saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2019. gada 1. janvārī tur bija deklarējušies 164 cilvēki. Turklāt statistikas eksperti aplēsuši, ka no 2000. līdz 2018. gadam Ķepovas pagasts pazaudējis 60% iedzīvotāju un tas ir mazākais pagasts Latvijā. Ķepovieši, kuri palikuši pagastā, saka, ka netaisās braukt projām.

Mazu vai lielu saimniecību pagasts

Ķepovas pagasta centrā atrodas pagasta pārvalde, turpat, zem viena jumta, darbojas bibliotēka, Saietu nams un Vides un kultūras centrs „Ķepa”. Kādreiz šajā ēkā atradās skola, kuru aizvēra šī gadsimta sākumā.

Ķepovas pagasta pārvades vadītāja Žanna Aišpure saka, ka gandrīz visi iedzīvotāji ir nodarbināti mazā vai lielā piemājas vai zemnieku saimniecībā ar 5 līdz 30 govīm. „Ķepovas cilvēki nepadodas, strādā,” uzsver pārvaldniece.

Ja parādās kāds brīvas zemes gabals, tad uzrodas desmitiem pircēju, saka Jolanta Bogdāne, kura ar vīru Robertu saimnieko 100 ha un 30 piena govju un jaunlopu saimniecībā un audzina divus dēlus. „Mēs negribam braukt projām, jo esam uzauguši laukos. Strādājam bērniem. Pagājušajā gadā nopirkām kombainu. Varētu piepirkt vēl 20 ha, taču nav, kur tos ņemt -- viss ir izpirkts,” saka Jolanta, atzīstoties, ka puikām gan novēl vieglāku darbu, jo lauksaimniecībā jāstrādā smagi un bez brīvdienām.

Visu rakstu lasiet 6. augusta numurā.