„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Pašvaldību deputāti netic ministrijas datiem

Pēc divām nedēļām skatīšanai valdībā tiks nodots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais jaunais administratīvi teritoriālā dalījuma modelis. To, noslēdzot sabiedriskās apspriešanas ciklu ar pašvaldību deputātiem gan Krāslavā, gan Daugavpilī, solīja ministrs Juris Pūce. Korekcijas kartē, kas prezentēta aprīļa beigās, varētu būt, bet tās būšot minimālas. Tas liek secināt, ka reformas pretiniekiem ministru nav izdevies pārliecināt, tāpat arī pretēji.  

Līdz 2021. gada pašvaldību vēlēšanām īstenojamā administratīvi teritoriālā reforma paredz 119 pašreizējās republikas pilsētu un novadu pašvaldības apvienot 35 jaunās pašvaldībās. Kopš maija VARAM ar J. Pūci priekšgalā dodas uz jauno pašvaldību administratīvajiem centriem, lai reformu apspriestu ar vietvaru deputātiem.

„Latgales Laikam” izdevies būt klāt trijās no šīm sapulcēm -- Preiļos, Krāslavā un Daugavpilī. Novērots, ka ministra un ekonomģeogrāfa Jāņa Turlaja piedāvātie argumenti reformas nepieciešamībai izrādās universāli pielietojami atšķirīgās situācijās. Tomēr deputātu bažas vairākumā gadījumu neizcēlās ar oriģinalitāti. Turklāt pašvaldības pārstāvju pārmetumi ministrijai par neprecīzu datu lietojumu izklausījās nevis pēc bravūrīgas pārliecības, bet klusa izmisuma. Atsevišķi politiķi ministru īpaši aicināja tikties ar iedzīvotājiem cerībā, ka tieši sarunas ar tiem, nevis viņu ievēlētajiem pārstāvjiem, mainīs ministra domas. Kamēr vieni ministru sagaidīja ar ēdienu un stāstu par pašvaldību reformām kā precībām, citi VARAM prezentācijas laiku izmantoja snaudai. Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš ministrijas organizētajā diskusijā  ar Daugavpils, Daugavpils novada un Ilūkstes novada deputātiem nepiedalījās.

Interviju ar Juri Pūci lasiet 6. augusta numurā.