„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Daugavpils reģionālajā slimnīcā apturēta plānveida operāciju veikšana

Sakarā ar speciālistu trūkumu Daugavpils reģionālā slimnīca (DRS) līdz 1. septembrim apturējusi plānveida operāciju veikšanu, par to nedēļas sākumā savā profilā „Facebook” iedzīvotājus un pacientus informēja SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

Ārstniecības iestādē izveidojusies kritiska situācija ar anesteziologu, reanimatologu noslodzes nodrošināšanu. Veselības stāvokļa dēļ no ārstniecības procesa neplānoti “izkrituši” divi speciālisti. Situāciju iespaidojis arī atvaļinājumu periods. Rezultātā vienam anesteziologam dienas gaitā nācies iesaistīties līdz pat desmit operācijās, reizēm pat vairākās paralēli, pēc tam vēl nodrošināt vidēji 10--13 dežūras mēnesī uz vienu speciālistu. Tādējādi, ārstiem strādājot uz izdegšanas robežas, bija apdraudēta neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanas kvalitāte, situāciju raksturoja slimnīcas vadītājs.

„Iepriekšējā ceturtdienā, visiem speciālistiem atrodoties operāciju zālē, man bija jāizvēlas starp sarežģītu ķeizargriezienu, mākslīgas plaušu ventilācijas nodrošināšanu akūtam pacientam un cita pacienta intubāciju. Paldies Dievam, mums izdevās kvalitatīvi nodrošināt medicīnisko palīdzību visos trijos gadījumos un neviens no pacientiem necieta. Tas viss bija iespējams, tikai pateicoties pieredzējušo speciālistu pašatdevei,” norādīja G. Semjonovs.

Ārstniecības iestādes vadītājs arī pateicās par atsaucību kolēģim, kurš, ņemot vērā radušos situāciju, atcēla plānoto atvaļinājumu. 

Lēmumu par plānveida operāciju apturēšanu slimnīcas vadītājs pieņēma, lai neapdraudētu cilvēku dzīvību, kā arī neļautu fiziski un emocionāli izdegt saviem kolēģiem. “Visas plānveida operācijas, kuras, ņemot vērā pacientu individuālās medicīniskās indikācijas, ir iespējams atlikt, tiks atliktas, kamēr nebūs atrisināta problēma ar cilvēkresursu nodrošināšanu,” norādīja G. Semjonovs.

Pagaidām slimnīcā tiks veiktas tikai prioritārās operācijas -- neatliekamos un akūtos gadījumos, kā arī primāri diagnosticēto onkoloģisko slimību gadījumos un endoprotezēšanas operācijas. Ārstniecības iestādes vadītājs atvainojās iedzīvotājiem un pacientiem par sagādātajām neērtībām un solīja izdarīt visu iespējamo, lai līdz 1. septembrim piesaistītu papildus speciālistus un atrisinātu cilvēkresursu trūkumu. 

Ar smagajiem pacientiem slimnīca strādā ierastajā režīmā

Sakarā ar radušos situāciju otrdien, 6. augustā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā tika sasaukta preses konference. Tajā G. Semjonovs norādīja, ka plānotās operācijas ir atceltas līdz septembra sākumam, ja vien saslimušie speciālisti neatveseļosies ātrāk vai arī viņus kaut uz laiku neaizvietos jaunie profilējošie ārsti. 

Ar smagajiem pacientiem slimnīca turpina strādāt ierastajā režīmā, prioritāte tiek piešķirta neatliekamiem gadījumiem, kā arī vēža primārās diagnostikas un endoprotezēšanas situācijām. Katrs plānotās operācijas pārcelšanas fakts tiks izskatīts atsevišķi un savlaicīgi paziņots pacientiem.

Ārstniecības iestādes vadītājs pauda cerību, ka radušos problēmu izdosies atrisināt ātrāk nekā līdz 1. septembrim. Jau tagad notiekot sarunas ar jaunajiem kolēģiem, potenciālajiem speciālistiem.

 

Visu rakstu lasiet 9. augusta numurā.