„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

243 kilometri vecvecāku piemiņai

Godinot vecvecākus, brāļi Jānis un Dzintars Pārumi no 27. jūlija līdz 1. augustam veica 243 kilometrus garu distanci no Andrupenes Dagdas novadā līdz "Lejas Mauragu" mājām Jaunpiebalgas novada Jēcos.

Pārgājienu brāļi uzsāka no Andrupenes pagasta Vissvētākās Jaunavas Marijas Skapulāra karalienes Romas katoļu baznīcas, pirmajā dienā veicot nepilnus 42 kilometrus līdz Kaunatai,  dienas gaitā dodoties caur Andzeļiem un Ezerniekiem, kas ir mammas vecāku Leonginas un Ādama Ruskuļu dzimtās vietas.

"Pārgājiena laikā mums daudz tika jautāts - kāpēc ejam tieši no Andrupenes. Diemžēl mēs nezinām, kur tieši mūsu vecvecāki savulaik dzīvoja, nav nekādu ziņu par mājām, tāpēc par atskaites punktu ņēmām Andrupeni, kuras robežās tolaik atradās vecmāmiņas dzimtais ciems. To, ka startēsim tieši no baznīcas, izlēmām jau tad, kad bija skaidrs maršruts," norādīja Dzintars.

Turpmākajās dienās brāļi piestāja Dricānos, "Mētrāju" mājās Rupsalā, Cesvainē, bet priekšpēdējā dienā pirms noslēdzošā soļojuma viesojās "Vanagkalnā" Jaunpiebalgas pusē. Pēdējā dienā tika veikts posms no "Vanagkalna" līdz Jaunpiebalgas kapiem, kur nolikti ziedi pie vecvecāku Roberta un Annas kapiņa, kam sekoja noslēdzošā distance līdz "Lejas Mauragiem". Ar pārgājienu, kura devīze bija "Saknes. Dzimta. Ģenētiskais kods", brāļi simboliski savienoja savu vecvecāku dzimtās vietas.

Noslēdzošajos kilometros pārgājienam pievienojās arī tētis Ojārs, tēta māsa Mirdza, vecākais brālis Voldemārs, māsa Egita, viņas dzīvesbiedrs Juris, kā arī Jāņa dzīvesbiedre Dace.

"Andrupene - Mauragi mums ir ļoti personisks stāsts. Pārgājiens ir veids, kā mēs varam pateikt paldies saviem jau mūžībā aizgājušajiem vecvecākiem par lieliskajiem vecākiem. Taču tā laikā sapratām, ka mēs ne tikai godinām savus senčus, bet arī iedvesmojam un aizkustinām ļaudis, kuri par mums šajā laikā uzzināja. Tā ir vēl viena pievienotā vērtība," atzina Jānis.

Pārgājienā brāļi Jānis un Dzintars devās jau otro gadu pēc kārtas - pērn tika veikta 186 kilometrus gara distance no dzimtās Iecavas uz "Lejas Mauragiem", šo ceļu veicot četrās dienās. Savukārt pirms trim gadiem Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas dienā Jānis vienatnē nogāja 50 kilometrus no viņa toreizējās dzīvesvietas Rīgā līdz Iecavai.

ANDRUPENE - MAURAGI (27.07. - 01.08.2019.): 243.08km
1. diena: ANDRUPENE – ANDZEĻI – EZERNIEKI – KAUNATA (41.62km)  
2. diena: KAUNATA – DRICĀNI (50.07km)  
3. diena: DRICĀNI – "MĒTRĀJI", RUPSALA (46.61km)  
4. diena: "MĒTRĀJI", RUPSALA – CESVAINE (39.39km)  
5. diena: CESVAINE – VANAGKALNS (38.46km)  
6. diena: VANAGKALNS – JAUNPIEBALGA – MAURAGI (26.93km)