„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

Ērģeļu uzstādīšanai Mārtiņa Lutera katedrālē nepieciešami papildu līdzekļi

Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca saņēma dāvanā ērģeles no Bāzeles (Šveice)  koncertzāles “Stadtcasino”. Instrumenta restaurācijai un uzstādīšanai, kas var kļūt par lielu notikumu Latgales garīgās mūzikas dzīvē, nepieciešami līdzekļi, kuru Daugavpils luterāņu draudzei nav.

Bāzeles koncertzāles uzdāvinātās ērģeles pašlaik ir piektās lielākās Latvijā. Kā zināms, lielākās ērģeles atrodas Liepājā un Rīgā, tāpēc instruments Mārtiņa Lutera katedrālē būs lielākās Latgalē. „Vēsturiski ir iegājies, ka Daugavpilī mīl un saprot mūziku, tāpēc šeit daudzi spēs novērtēt šī instrumenta nepieciešamību un svarīgumu,” uzskata Andis Lenšs.

Ikvienas ērģeles reizi piecdesmit gados ir jārestaurē. Situāciju sarežģī tas, ka atjaunošanas laiks pienācis arī no Bāzeles atvestajam instrumentam. Tāpēc luterāņu draudzes izdevumi būs saistīti ne tikai ar tā uzstādīšanu, bet arī dažu detaļu pārbaudi un rekonstrukciju. Draudze jau ir atradusi Rīgā divus speciālistus, kuru darbs un komandējumi būs jāapmaksā. Līdzekļi tiks vākti no ziedojumiem, kā arī rīkojot dažādus labdarības koncertus, kurus organizēt solīja arī Bāzeles ērģelnieki. Šveices koncertzāles pārstāvji sekos tam, kā ērģelēm klājas Latvijā un iespēju robežās palīdzēs. Jāatzīmē, ka par instrumenta nogādāšanu Daugavpilī parūpējās tieši latviešu mūziķi.

Tuvākajos divos gados dievnamā ieplānoti remontdarbi – fasādes un logu atjaunošana, tāpēc laiks līdzekļu vākšanai vēl ir. „Mēs esam tikai ceļa sākumā, kurš mums būs jāveic, līdz instruments tiks pilnībā uzstādīts un gatavs muzicēšanai,” saka Andis Lenšs, „taču tas ir tā vērts”. Draudzes locekļi un dievnama kalpotāji ir ar mieru paciest neērtības, kas saistītas ar instrumenta izvietošanu, -- kārbas, kurās atrodas 16 tonnas ērģeļu detaļu, novietotas dievnamā. A. Lenšs atzīmēja, ka tās netraucē dievkalpojumu rīkošanai.

Atbalstīt ērģeļu uzstādīšanu Mārtiņa Lutera katedrālē var, pārskaitot ziedojumus evaņģēliski luteriskās draudzes kontā:

Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā draudze

Reģ. nr. 90000237536

Konts: LV05HABA0551043167255

(ar norādi «Ērģeļu uzstādīšanai katedrālē»)

 

Visu rakstu lasiet 9. augusta numurā.