„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Vēsturi skolēniem mācīs jau no 4. klases

Nākamgad skolās ieviešamā kompetenču izglītība paredz sociālajās zinībās integrēt vēstures mācīšanu skolēniem no 4. līdz 6. klasei. Lai gatavotos izaicinājumiem, kas ar to saistīti, Daugavpils Krievu vidusskolā -- licejā pulcējās abu mācību priekšmetu skolotāji no visas Latvijas. 

„Par to, kas ir kopiena, sabiedrība, bērns pirmo reizi aizdomājas, kad viņu no tās izstumj. Un tas ir brīdis, kad bērnam ir jāmāca, ka cilvēki ir dažādi, un tas ir jāciena, kas arī ir demokrātijas un cilvēktiesību pamats,” skaidro viens no skolotāju uzaicinātajiem ekspertiem, Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks. Palīdzēt bērnam, jaunajam pusaudzim apzināties savu lomu sabiedrībā, ar to saprotot gan ģimeni, gan vietējo kopienu, gan valsti -- tas arī būšot jaunā integrētā mācību priekšmeta mērķis.

Šobrīd skolēni sociālās zinības apgūst jau no 1. klases, bet vēsturi sāk mācīt tikai 6. klasē. „Turklāt ar ko pavisam abstraktu – leģendām par pasaules rašanos, aizvēsturi,” stāsta „Skola 2030” sociālās un pilsoniskās jomas satura izstrādes vecākais eksperts Ansis Nudiens, „turpmāk jaunajā priekšmetā gribam iemācīt skolēniem domāt par notikumiem nesenā pagātnē, veidot saikni starp pagātni un tagadni. Tajā ietilpst arī zināšanas par tuvējās apkārtnes, novada vai pilsētas vēsturi.” Robeža „nesenajai” vēsturei ir pagājušā gadsimta 20.--30. gadi, tādējādi iezīmējot laiku, kad varētu būt dzimuši skolēnu vecvecāki.

Visu rakstu lasiet 13. augusta numurā.