„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Varētu likt slēgt Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļu

Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) ir nobažījusies, ka Latvijai varētu likt slēgt kritiskā stāvoklī esošo Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļu, kurā patlaban sodu izcieš aptuveni 700 ieslodzītie.

Intervijā Latvijas Radio IeVP priekšniece Ilona Spure atgādināja, ka Eiropas Padomes Komiteja spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai savā pēdējā vizītē Latvijā 2016. gadā pēc Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļas apmeklējuma atzina, ka tā ir kritiskā stāvoklī. Komiteja izteica brīdinājumu, ka, nākamreiz ierodoties, viņi var paziņot par tās slēgšanu.

Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļā 19. gadsimtā celtā ēkā vienā kamerā vienlaicīgi uzturas 12 līdz 16 notiesātie. Tas gan apgrūtina soda izpildi, gan arī nav droši, jo rada ieslodzītajiem iespēju citam citu ietekmēt ne tikai psiholoģiski, bet arī fiziski, norādīja I. Spure.

IeVP priekšniece norādīja, ka tas ir liels apdraudējums un risks, jo šajā nodaļā ir izvietoti aptuveni 700 ieslodzītie, un alternatīvu ar atbilstošiem apstākļiem, kurp tos pārvietot, patlaban nav. Nākamā Komitejas pārstāvju vizīte plānota 2020. gadā.

Tāpat I. Spure norādīja, ka komitejas ziņojuma publiskošana var kaitēt Latvijas starptautiskajam tēlam. Līdz šim šādi kritiski ziņojumi ir publiskoti tikai par Krievijas cietumiem un par imigrantu centriem Grieķijā un Turcijā.

Lai arī ieslodzīto skaits pēdējos desmit gados valstī no 7000 ir samazinājies līdz aptuveni 3500, atbilstošus apstākļus visiem aizvien nav iespējams nodrošināt. Latvija publiski ir apsolījusi, ka būvēs jaunu cietumu, un tam bija jābūt gatavam jau 2018. gadā. Izbūvējot jaunu Liepājas cietumu, varētu likvidēt vismaz trīs vecās ieslodzījumu vietas, norādījusi IeVP priekšniece.

Tieslietu ministrija apsver iespēju aizņemties finansējumu no Eiropas Padomes Attīstības bankas Liepājas cietuma būvniecībai un būvuzraudzībai. Jaunā cietuma kompleksa izbūvei ir nepieciešami 113,6  miljoni eiro. Ja nepieciešamais finansējums cietuma būvniecībai tiks piešķirts, jaunais Liepājas cietums varētu tikt nodots ekspluatācijā  2023.gadā.