„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Daugavpils reģionālajā slimnīcā atsāk plānveida operācijas

Autora foto

Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS) atsākušās plānveida operācijas, pēc darba sanāksmes paziņoja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš un slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs.

Plānveida operācijas slimnīcā atsāktas, jo izdevies atrisināt anesteziologu trūkuma problēmu. Patlaban minēto speciālistu kapacitāte ārstniecības iestādē ir pietiekama.

DRS vadītājs G. Semjonovs pastāstīja „Latgales Laikam”, ka anesteziologu problēmu izdevies atrisināt, jo viens ārsts ir atgriezies no atvaļinājuma, bet vēl viens – izārstējies. Pārrunu rezultātā izdevies piesaistīt vēl divus speciālistus, kas palīdzēs atslogot dežūras. Viens no piesaistītajiem speciālistiem ir rezidents, bet otrs -- sertificēts ārsts.

Ja DRS vadībai izdosies pieaicināt vēl dažus trūkstošos medicīnas speciālistus, slimnīca pat varētu kāpināt tajā veicamo operāciju skaitu.

Par plānveida operāciju veikšanas apturēšanu līdz 1. septembrim sakarā ar speciālistu trūkumu Daugavpils reģionālās slimnīcas vadība paziņoja augusta sākumā. Lēmumu par plānveida operāciju apturēšanu ārstniecības iestādes vadītājs pieņēma, lai neapdraudētu cilvēku dzīvību, kā arī neļautu fiziski un emocionāli izdegt saviem kolēģiem.

Risinot speciālistu trūkuma problēmu, DRS un Daugavpils pašvaldības atbildīgās amatpersonas veica pārrunas ar vairākiem medicīnas speciālistiem gan Daugavpilī, gan Rīgā. Medicīnas speciālistu trūkuma problēma tika skatīta arī Veselības ministrijā. Atbildīgās amatpersonas ir atzinušas, ka finansējums veselības aizsardzībai ir nepietiekams un nākamgad tas ir jāpalielina.

Saeimas atbildīgajā komisijā deputāti vienbalsīgi vienojušies 2020. gada valsts budžetā veselības nozarei papildus paredzēt 20% algu pieaugumu medicīnas darbiniekiem. Tie ir papildu 120 miljoni eiro. Tāpat paredzēts sākt likumdošanas izvērtēšanu iespējamai darba tirgus atvēršanai ārstiem.

Daugavpils domes priekšsēdētājs A. Elksniņš paudis pārliecību, ka reģionālajām slimnīcām būtu jāpāriet valsts īpašumā. Tas nodrošinātu atbilstoša finansējuma piešķiršanu tām, kā arī nodrošinātu nepieciešamo kontroli pār līdzekļu izlietojumu, ko piešķir ministrija. Tādējādi tiktu izslēgta arī pašvaldību ietekme uz jomu, kas atrodas Veselības ministrijas pārziņā.