„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Daugavpils cietoksnī nojauks ēku avārijas stāvoklī

Autora foto

Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un attīstības padomes sēdē nolemts atbalstīt VAS „Valsts nekustamie īpašumi” piedāvājumu par saviem līdzekļiem nojaukt tai piederošo avārijas stāvoklī esošo silikāta ķieģeļu ēku Hekeļa ielā 3, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Ēka, kas atrodas netālu no Konstantīna vārtiem, jau sen apjozta ar dzelzs nožogojumu. Tai nav nekādas kultūrvēsturiskas vērtības, tāpēc cietokšņa padome pilnībā atbalstījusi bīstamās ēkas demontāžu.

Savukārt par ēkas Aleksandra ielā 5a un Aleksandra ielā 11 nojaukšanu (arī tās pieder VAS „Valsts nekustamie īpašumi”) cietokšņa padomē notika diskusija.

Abas minētās novārtā atstātas ēkas ir celtas no sarkanajiem ķieģeļiem un tiek uzskatītas par Daugavpils cietokšņa arhitektūras ansambļa sastāvdaļu. Pirmajai no tām -- bijušai kapelai un morgam, kas atrodas aiz senām kazarmām, ir vēsturiska vērtība un tai nepieciešama steidzama konservācija. Otra ēka atrodas aiz cietokšņa Inženieru arsenāla, kas drīzumā var tikt pārveidots par Tehnikas un rūpnieciskā mantojuma muzeju. Šo ēku saglabāšanu atbalstīja cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis, vēsturnieks, Daugavpils Universitātes profesors Henrihs Soms un pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis.

Jautājumu par ēkas Aleksandra ielā 5a un Aleksandra ielā 11 pārņemšanu no VAS „Valsts nekustamie īpašumi” un to tālāko konservāciju tika nolemts virzīt skatīšanai Daugavpils domes komitejās un domes sēdē.

Gadījumā, ja šo ēku īpašumtiesības tiks mainītas, demontāžai paredzētos līdzekļus varēs izmantot citu Daugavpils cietokšņa vietu sakārtošanai.