„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Lielās ģimenes lauž stereotipus

Nesen Daugavpilī vairākas daudzbērnu ģimenes nodibināja biedrību „Lielas ģimenes”. Lai gan tā  darbojas vien aptuveni trīs mēnešus, biedrības dalībnieku skaits strauji aug, tā aizstāv daudzbērnu ģimeņu intereses un aktīvi piedalās pilsētas dzīvē.

Nevis lūdz, bet piedāvā

Biedrības pamatā bija neliela grupa sociālajos tīklos „Ģimenes 3 +”. Viena no tās dibinātājām ir triju bērnu māmiņa Tatjana Tukāne. „Šīs grupas mērķis bija organizēt biedrību, kurā daudzbērnu ģimenes dalītos pieredzē, jo daudzbērnu vecākus spēj saprast tikai tādi paši vecāki,” stāsta Tatjana, „turklāt gribējās parādīt ģimenēm, kuras vēl tikai sapņo par bērniem, ka tas nav nekas pārdabisks un briesmīgs, un, jo vairāk bērnu, jo dažkārt ir vienkāršāk ir viņus audzināt.” Drīzumā grupai pievienojās triju meitu māmiņa Jana Priedīte, un kopā viņas izveidoja biedrību „Lielas ģimenes”.

Jaunās māmiņas stāsta, ka tas bija spontāns lēmums. Viņas juta, ka ir nepieciešama tamlīdzīga organizācija, jo tās uzdevums ir pievērst sabiedrības uzmanību daudzbērnu ģimenēm, laužot stereotipus, negatīvo un aizspriedumaino attieksmi. „Nezin kāpēc ir radies šablonisks priekšstats, ka daudzbērnu ģimenes ir tās, kuras vienmēr kaut ko lūdz, pieprasa, mūždien ir ar visu neapmierinātas utt.,” saka Tatjana, „mēs tam kategoriski nepiekrītam.” Biedrības mērķis ir parādīt, ka ģimenes, kurās ir daudz bērnu, var būt pašpietiekamas, nodrošinātas, sociāli aktīvas utt.

Protams, jaunajai biedrībai ir nepieciešama pašvaldību vai citu organizāciju palīdzība, taču tā var gandrīz neko nemaksāt. Tatjana un Jana uzskata, ka tā pat nav palīdzība, bet adekvāta attieksme, kura būtiski atvieglos daudzbērnu ģimeņu dzīvi, turklāt, kā uzsver abas māmiņas, neko nemaksās. Kā piemēru viņas min pirmskolas izglītības iestāžu rindas – jaunākais bērns var sākt iet bērnudārzā bez rindas, kamēr to apmeklē ģimenes vecākie bērni. Šī ierobežojuma atcelšana ievērojami atvieglotu dažu ģimeņu dzīvi. Šo un daudzus citus priekšlikumus biedrība jau ir izteikusi un piedāvājusi, tiekoties ar Daugavpils domes deputātiem.

Viena komanda

Biedrības dibināšanas iniciatores uzskata, ka komunikācija tajā ir svarīga, pirmām kārtām, bērniem – viņiem jāizjūt lepnums, ka aug daudzbērnu ģimenē, nevis jākautrējas un jākaunas par to. Savukārt vecākiem tā ir iespēja satikties, uzzināt kaut ko jaunu, kopīgi piedalīties dažādos pasākumos. Jāatzīmē, ka lielāko daļu pasākumu biedrība organizē saviem spēkiem, liekot lietā „iekšējās rezerves”. Piemēram, nodarbības, kurās tika runāts par krūts barošanu, vadīja Jana, kura strādā par akušieri.

Galvenais virziens, kuru cenšas ievērot visi biedrības „Lielas ģimenes” locekļi, ir veselīgs dzīvesveids un sportošana. Pasākumu un lekciju tēmas biedrības dalībnieki izvēlas paši. Piemēram, māmiņas sarīkoja savdabīgu veselīga uztura pagatavošanas meistarklasi. Biedrība jau ir piedalījusies arī sacensībās – „Lielo ģimeņu” jauktā komanda startēja pūķu laivu airēšanas sacīkstēs, kuras pavisam nesen norisinājās Daugavpilī. „Dalība šajās sacensībās pierādīja, ka mēs spējam būt saliedēta komanda, un katra mūsu organizācijas ģimene būtībā jau ir nobriedusi komanda,” uzskata Tatjana, „visi cits citu atbalstīja, piemēram, tēvi un vecākie bērni pieskatīja mazākos, kamēr māmiņas sacentās, un otrādi.” Šādi pasākumi iedvesmo un mudina biedrības dalībniekus darboties, visi vēlas kaut kur piedalīties vai arī saorganizēt kaut ko pašiem, saka Tatjana un Jana.

Visu rakstu lasiet 6. septembra numurā.