„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.5 °C
apmācies

“Berķeneles Kamolītis” un Līzes Pliekšānes pūralādes intriga

Bērnu un jauniešu teātra studijas „Berķeneles Kamolītis” dalībnieku vasaras darbība šogad sākās 24. augustā  Daugavpils novada svētkos Naujienes pagasta Juzefovas parkā. Jaunieši prezentēja “Vēsturisko tērpu skapi”, kuru piedāvāja biedrība “BeKas”. Mākslinieces Rasmas Ivbules radītajos tērpos teātra studijas dalībnieki pastaigājās pa parku, radot interesi pasākumu apmeklētājiem par senajiem tērpiem.

No 26. līdz 29.augustam „Kamolīša” jaunieši kopā ar Ivaru Brakovski un Inesi Bērziņu iekārtoja Raiņa māsas Līzes Pliekšānes  istabu. Veidojot istabu, par pamatu tika ņemta  Raiņa un  Līzes sarakste laika posmā, kad Pliekšānu ģimene dzīvoja Berķeneles pusmuižā.  Telpa līdzinās ierastai muzeja ekspozīcijai, bet tā ir apvīta ar vairākiem noslēpumiem, kurus var atšķetināt ar Jāņa un Līzes vēstuļu sarakstēm un Līzes dotajām norādēm. Intrigu veido pūralāde, kura slēpj vairākus pavedienus par Pliekšānu ģimenes dzīvi Berķenelē.

Jaunieši par radošo procesu stāsta:

“Veidojot Līzes istabu, pirmkārt, paši uzzinājām  ineteresantus faktus par Raini, viņa ģimenes dzīvi, rakstura īpašībām un 9 pavadītajiem gadiem Berķeneles pusmuižā, otrkārt, gribējām radīt Raiņa mājai un Daugavpils novadam ko nebijušu un interesantu. Veidojot šo istabu pārbaudījām „Kamolīša” saliedētību, jo bija diezgan grūti vienoties par vienu noteiktu ideju. Tomēr ir gandarījums par kopīgi izveidoto Līzes istabu tūristiem, ciemiņiem, skolēniem, kurā viņi varēs gan pielietot savu radošo un loģisko domāšanu, gan pavadīt jautri un atraktīvi savu laiku. Pildot šos uzdevumus ir uzmanīgi jālasa vēstule, jo tājā ir pavediens, kas norāda uz tālāko darbību. Jāpievērš liela uzmanība gan tekstam, gan istabas iekārojuma detaļām.  Radošais process sniedza enerģiju un degsmi, lasot Raiņa un Līzes vēstules radās daudz dažādu uzdevumu idejas, ka  pat visas nespējām iekļaut šajā istabā. Māca mazas šaubas par gala iznākumu, ka  kaut kas netika ielikts pareizajā kastītē vai pareizajā vietā, vai katrs teksts ir pietiekami pārbaudīts, ka nav  drukas kļūdu. Tomēr visas šaubas izklīda brīdī, kad redzējām gala rezultātu.

Tā ir mūsu interpetācija kā 19. gs. varētu izskatīties jaunietes istaba, kura ir kārtīga, rūpīga  un strādīga mājas saimniece. Ieguldītais darbs ir paliekoša artava Raiņa mājai, jo Līzes istabu varēs izmantot gan kā muzeja ekspozīciju, gan kā jaunas ekskursijas piedāvājums “Latvijas skolas somai””.

Ekskskursija “Līzes Pliekšānes pūra lādes intriga” ir kā dāvana  Rainim dzimšanas dienā,   tāpēc programmas  prezentētācija notiks 11.septembrī (Jāņa Pliekšāna 154.dzimšanas dienā!) plkst.13.30.