„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
daļēji mākoņains

Bebrenē top trauku muzejs

Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas skolotājas Ērikas Naglinskas klasē plauktos, uz galdiem un palodzēm saliktas karotes, pavārnīcas, pusdienu un deserta šķīvji, ikdienas un svētku glāzes un krūzes un citi eksponāti. Ērika daudzus priekšmetus ir atnesusi no mājām, tomēr lielākā daļa trauku ir cilvēku saziedoti, dāvināti. Ekskursijā tepat Latvijā vai ciemojoties pie radiem, viņa traukus mēdz apgriezt otrādi, lai redzētu ražotāju un gada skaitli, un, ja trauks ir īpašs, tad palūdz, vai var to saņemt dāvinājumā kolekcijai.

Katram eksponātam ir pielikta maza laminēta lapiņa ar aprakstu, kas tas ir, turpat minēts gads, ražotājs vai dāvinātāja vārds. Trauki sagrupēti pēc to ražošanas gada skaitļiem, daudz ir padomju laika eksponātu un ārvalstu, tostarp Ķīnas, Vācijas, Dānijas ražojumu. Īpaša vieta ierādīta Līvānu stikla fabrikas traukiem un latviešu arhitektes Veras Muhinas radītajai daudzskaldņu glāzei. Tā kā esam piedzīvojuši Latvijas simtgadi, Ērika izveidojusi arī simtgades suvenīru kolekciju. 

 

Visu rakstu lasiet 13. septembra numurā.