„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.4 °C
apmācies

Dzejas dienas Daugavpilī

Septembris Latvijā vienmēr aizrit dzejas zīmē. Visos reģionos notiek literāri vakari, tikšanās ar grāmatu autoriem un citi pasākumi. Savukārt Daugavpilī šajā laikā iznāk tradicionālais Dzejas dienu almanahs, kurā publicēti vietējo autoru dzejoļi.

Šogad almanahs izdots jau 29. reizi, tajā apkopoti aptuveni četrdesmit Daugavpils dzejnieku darbi. Dzejoļu krājums izceļas ar to, ka atspoguļo Daugavpils daudznacionālo raksturu. Almanaha „Dzejas dienas” autori sacer dzejoļus latviešu, krievu, poļu, baltkrievu un latgaliešu valodā.

Dzejas dienu laikā nozīmīgas vietas ir pilsētas bibliotēkas – tajās notika visvairāk dzejai veltītu pasākumu. Gandrīz visās Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs bija tikšanās ar vietējiem dzejniekiem, bet 12. septembrī latviešu dzejas cienītāji Daugavpilī varēja tikties ar populāro dzejnieci no Rīgas Ingu Gaili.

Šogad Dzejas dienās notika arī Daugavpils dzejnieces Fainas Osinas jaunā dzejoļu krājuma prezentācija. Viņas desmitais dzejoļu krājums saucas „Eho kamennoj zvezdi” („Akmens zvaigznes atbalss”). Akmens zvaigzne ir poētisks nosaukums, kuru autore piešķīrusi svarīgākajam Daugavpils vēstures un arhitektūras objektam – cietoksnim, kuram veltīta jaunās grāmatas pirmā nodaļa. Krājumā iekļautas dzejnieces poētiskās atmiņas, viņas pārdomas par dzīvi un mūžību. „Paldies, ka iepazīstinājāt mani ar manu daiļradi,” ar viņai piemītošo humora izjūtu un ironiju F. Osina pateicās prezentācijas rīkotājiem, „es zinu, ka mani dzejoļi ir sarežģīti un grūti lasāmi, vēl jo vairāk – manu dzeju nevar izdziedāt.” Taču, neskatoties uz to, prezentācijā F. Osinas dzeja skanēja dziesmās, gan savdabīgā skatuviskā interpretācijā, kuru bija sagatavojuši Daugavpils teātra aktieri Jurijs Losevs un Irina Kešiševa. Daudzi klausītāji, kuri piedalījās krājuma prezentācijā, atzīmēja, ka F. Osinas dzeja ir rēbuss, kuru viņi nenogurstoši cenšas atminēt.

Dzejniecei, kura nesen nosvinēja 80 gadu jubileju, klātesošie vēlēja veselību un iedvesmu jaunu „dzejas rēbusu” radīšanai.