„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.1 °C
apmācies

Legalizēs Jaunās Forštates mežā esošo dzīvnieku kapsētu

Pašvaldība saņēmusi visus nepieciešamos saskaņojumus Jaunās Forštates mežā esošās mājdzīvnieku kapsētas legalizācijai, informē Daugavpils dome.

Jautājumu par oficiālas mājdzīvnieku kapsētas izveidi Daugavpilī ir mēģināts atrisināt jau vairākus gadus. Daugavpils iedzīvotāji patvaļīgiem mājdzīvnieku apbedījumiem jau ilgstoši izmanto VAS “Latvijas valsts meži” valdījumā esošo zemes gabalu Jaunās Forštates tuvumā. Faktiski šis zemes gabals atrodas Daugavpils novada teritorijā. Tāpēc kapsētas legalizācijai bija nepieciešams saņemt gan VAS “Latvijas valsts meži”, gan arī Daugavpils novada pašvaldības saskaņojumu.

Beidzot process ir nonācis finiša taisnē -- jautājums par mājdzīvnieku kapsētas izveidi Jaunās Forštates mežā ir ticis akceptēts Daugavpils domes Pilsētas saimniecības komitejas sēdē. Tagad, kad saskaņojumi ir saņemti, daugavpilieši beidzot iegūs iespēju legāli apbedīt savus mīluļus, kas devušies uz citiem medību laukiem.

Līdz šim vienīgā iespēja legāli atbrīvoties no mirušā mājdzīvnieka bija pieteikšanās tā kremēšanai kādā no veterinārārstu praksēm. Šāda pakalpojuma izmaksas svārstās no dažiem eiro līdz dažiem desmitiem eiro, atkarībā no dzīvnieka izmēra. Taču vairums iedzīvotāju izvēlas apbedīt mīluli paši. Tā rezultātā pilsētā ir izveidojušās vairākas stihiskās apbedījumu vietas: Jaunajā Forštatē, Ruģeļos, pie Komunālajiem kapiem un citur.

Izvērtējot visus variantus, tieši Jaunās Forštates mežs tika atzīts par piemērotāko vietu mājas mīluļu kapsētas ierīkošanai. Izvērtējot teritoriju, vērā tika ņemta tās  atbilstība sanitārajām normām. Vēl viens svarīgs kritērijs bija iespēja iedzīvotājiem ērti piekļūt kapiem. Šī iemesla dēļ tika izslēgts attālā Križu mikrorajona variants.

Mājdzīvnieku kapsētas labiekārtošana sāksies pēc nepieciešamās dokumentācijas noformēšanas. Šo jautājumu plānots atrisināt dažos mēnešos.