„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Daugavpilī un Ludzā pievēra alkohola pagrīdes ražotnes

Aizvadītajā nedēļā Valsts policija Daugavpilī un Ludzā likvidēja nelegālā alkohola ražošanas un tirdzniecības vietu, ka arī konfiscēja ievērojamu daudzumu nelegālo alkoholisko dzērienu, informē VP Latgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ksenija Belova.

VP Daugavpils iecirkņa likumsargi ieguva informāciju, ka Daugavpilī, iespējams, kādā dzīvoklī tiek ražoti un tirgoti nelikumīgi alkoholiskie dzērienu. Iepriekš uzsāktā kriminālprocesa ietvaros policija šajā dzīvoklī veica kratīšanu, kuras laikā konstatēja, ka dzīvoklī vienā no istabām izveidota speciāli aprīkota alkohola ražotne, tiek glabāti nelikumīgi alkoholiskie dzērieni, ka arī to izgatavošanai izmantojamās izejvielas. Kopumā notikuma vietā konfiscēts ap 552 litriem brāgas, 22,6 litri gatavās produkcijas –  kandžas, alkohola ražošanas ierīces, cukurs un arī citas alkohola ražošanā izmantojamas izejvielas. Turpat tika aizturēts arī iespējamais vainīgais – 1967. gadā dzimušais vietējais iedzīvotājs. Pēc likumsargu rīcībā esošās informācijas, saražoto alkoholu vīrietis bija tirgojis turpat, savā dzīvesvietā.

Šobrīd policisti turpina izmeklēšanu. Lai precīzi noteiktu konfiscēto vielu skaitu un sastāvu, ir nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, savukārt iespējamajam vainīgajam par minētiem likumpārkāpumiem draud kriminālatbildība.

VP Ludzas iecirkņa likumsargi ieguva informāciju, ka Ludzā, iespējams, kādas privātmājas saimniecības ēkās tiek ražoti nelikumīgi alkoholiskie dzērieni. Minētās informācijas pārbaudei policisti veica kratīšanu, kuras laikā vienā no saimniecības ēkām uzgāja ierīkotu alkohola ražotni, nelikumīgo alkoholu un tā izgatavošanai  izmantojamās izejvielas. Kopumā notikuma vietā konfiscēts ap 210 litriem nelegālā alkohola, alkohola ražošanas ierīces, cukurs un arī citas alkohola ražošanā izmantojamas izejvielas. Turpat tika aizturēts arī iespējamais vainīgais – 1983. gadā dzimušais vietējais iedzīvotājs. Saražoto alkoholu vīrietis bija plānojis realizēt nelikumīgo akcizēto preču tirdzniecības vietās.

Izmeklēšana turpinās, nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. Iespējamam vainīgajam par minētiem likumpārkāpumiem draud kriminālatbildība.

Atgādinām, ka pēc Krimināllikuma 221.1 panta 1. daļas par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai viltotu alkoholisko dzērienu vai spirtu saturošu šķidrumu, kuri nav alkoholiskie dzērieni, bet kurus piedāvā kā alkoholiskos dzērienus (nelikumīgi alkoholiskie dzērieni), realizāciju — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Savukārt par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai pārvietošanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, saskaņā ar KL 2212. panta 3. daļus, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Valsts policija atgādina, ka pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 170.1 panta par nelikumīgu alkoholisko dzērienu un spirta iegādāšanos arī ir paredzēta atbildība – naudas sods līdz 140 eiro, konfiscējot iegādātos alkoholiskos dzērienus un spirtu.