„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.6 °C
apmācies

Vēlas saglabāt divas nojaukšanai paredzētas ēkas cietoksnī

Daugavpils domes Saimniecības komitejas izbraukuma sēdē Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un attīstības padome piedāvājusi saglabāt nojaukšanai paredzētās  ēkas Aleksandra ielā 11 un 5a, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Abas minētās ēkas ir daļa no cietokšņa vēsturiskā kompleksa, un, pēc padomes locekļu viedokļa, ir diezgan labā stāvoklī un nākotnē varētu būt atjaunotas. Ēkai Aleksandra ielā 11 varētu tikt atrasts pielietojums, īstenojot Motormuzeja projektu, kas sāksies jau šogad.

Visai labi ir saglabājusies arī bijusī kapela aiz senajām kazarmām Aleksandra ielā 5A. Sarkano ķieģeļu ēku Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un attīstības padome piedāvājusi pagaidām iekonservēt, bet pēc tam atjaunot, iekļaujot kādā no projektiem. 

VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) Daugavpils cietoksnī pieder daudzas ēkas, tai skaitā arī abas minētās ēkas un avārijas stāvoklī esošā silikāta ķieģeļu ēka Hekeļa ielā 3, kuras nojaukšanu Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un attīstības padome ir atbalstījusi. Minētā ēka, kas atrodas netālu no Konstantīna vārtiem, jau sen apjozta ar dzelzs nožogojumu un tai nav nekādas kultūrvēsturiskas vērtības.

Finansējumu dažu objektu nojaukšanai VNĪ ir radusi, atsaucoties vairākkārtējiem aicinājumiem sakārtot degradētās teritorijas.

Par iespēju pārņemt ēkas Aleksandra ielā pašvaldības īpašumā to saglabāšanai, sakārtošanai un izmantošanai pašvaldības autonomu funkciju izpildei tiks lemts Daugavpils domes sēdē. Gadījumā, ja ēku īpašumtiesības tiks mainītas, demontāžai paredzētos līdzekļus varēs izmantot citu Daugavpils cietokšņa vietu sakārtošanai.