„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.9 °C
apmācies

Pašvaldības līdzfinansējumam pieteikti 11 kultūras pieminekļi

Daugavpils pašvaldības izsludinātajam konkursam uz līdzfinansējuma piešķiršanu valsts un vietējās nozīmes kultūras pieminekļu saglabāšanai pieteikušies 11 pretendenti, informē pašvaldība.

Saņemtos pieteikumus izskatīs konkursa komisija, kuras sastāvā ir arhitektūras nozares speciālisti, vēsturnieki, Kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvji un domes deputāti.

Daugavpilī patlaban ir gandrīz 200 valsts aizsargājami kultūras pieminekļi un divi teritoriāli lieli pilsētbūvniecības pieminekļi – Daugavpils pilsētas vēsturiskais centrs un Daugavpils cietoksnis. Pašvaldība īsteno vairākas programmas, kas vērstas uz šo objektu saglabāšanu un aizsardzību.

Konkursā kultūras pieminekļu īpašnieki var pretendēt uz pašvaldības atbalstu ēkas vai tās daļas būvprojekta izstrādē, kultūrvēsturiskās inventarizācijas sagatavošanā vai restaurācijas darbos.

Pašvaldība ir gatava atbalstīt apzinīgos namīpašniekus, jo darbu īstenošanas rezultātā vairākas vēsturiski nozīmīgas ēkas ne vien iegūs pievilcīgu ārējo izskatu, bet arī tiks novērstas situācijas, kad kultūras pieminekļi bez pienācīgas aprūpes nonāk avārijas stāvoklī un sāk apdraudēt cilvēku dzīvību un drošību.

Saskaņā ar konkursa nolikumu, pašvaldības līdzfinansējums ir no 30% līdz 75% no veicamo darbu kopējām izmaksām, un ir limitēts ar noteiktām summām, kas atšķiras atkarībā no veicamo darbu specifikas. Ēku īpašniekiem būs jāiegulda arī pašu līdzekļi. Komisija rūpīgi izvērtēs katru pieteikumu.