„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Rainis un Līze skolēniem palīdz trenēt pacietību un lasītprasmi

Kur Līze Pliekšāne glabāja piparmētru tinktūru? Kas Raini pārsteidza Rīgā? ar kādiem finanšu padomiem, novērojumiem un sapņiem dalījās brālis un māsa, dzīvojot 19. gadsimta beigās? Raiņa mājā Berķenelē 11. septembrī, latviešu dzejas dižmeistara Jāņa Pliekšāna 154. dzimšanas dienā, Randenes pamatskolas audzēkņiem bija iespēja pirmo reizi izspēlēt izlaušanās spēli “Līzes Pliekšānes pūra lādes intriga”. Šī darbnīca turpmāk papildinās muzeja piedāvājumu, aicinot skolēnus vai citus tūristus pārbaudīt savu attapību.

Izlaušanās spēles autori ir jaunieši, teātra studijas jaunieši, teātra studijas „Berķeneles Kamolītis” dalībnieki. Kopā ar režisoru Ivaru Brakovski un muzeja vadītāju Inesi Bērziņu vasaras brīvlaika noslēgumu viņi pavadīja, iekārtojot Raiņa māsas Līzes Pliekšānes istabu. Muzeja vadītāja atzīst, ka spēles autori iedvesmojušies no projekta „Ziedoņa klase”, kurā piedaloties, skolēniem jāšķetina mīklas, iepazīstot Imanta Ziedoņa personību un daiļradi. Savukārt šeit par pamatu ņemta Raiņa un Līzes sarakste laika posmā, kad Pliekšānu ģimene dzīvoja Berķeneles pusmuižā. Telpa līdzinās ierastai muzeja ekspozīcijai, bet to papildina mīklas, kuras var atšķetināt ar Jāņa un Līzes vēstuļu sarakstēm un Līzes dotajām norādēm. Intrigas centrā atrodas pūralāde, kurā paslēptas vairākas mazākas lādītes, tās atslēgt var, tikai noskaidrojot atslēgas kodu vai atrodot telpā mazu dzelzs atslēdziņu.

Visu rakstu lasiet 17. septembra numurā.