„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Marta Folkmane aicina domāt savas domas

Topošā māksliniece Marta Folkmane izveidoja animācijas filmu „Kad gleznas atdzīvojas… Valentīna Zlidņa mākslas darbu noskaņas”. Tās pirmizrāde notika 14. septembrī Krāslavas pils staļļos, kur izveidota mākslinieka piemiņas istaba. Marta rāda animētās Valentīna Zlidņa gleznas, kuras apvieno viens motīvs -- sarkanā velosipēdista brauciens un pats mākslinieks, nepilnas trīs minūtes garajā multfilmā īsu brīdi pat iemidzis.

Galvenais varonis -- sarkanais velosipēdists

Marta pateicas mammai -- māksliniecei Mairitai Folkmanei, un Krāslavas māmiņu klubam par sadarbību Krāslavas projektos, kā arī Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītājai Inārai Dzalbei par animācijas filmas ideju un Krāslavas mūziķim Aleksandram Maijeram par mūziku.

Multfilmas veidošanai bija jāpatērē divas nedēļas. Viņa izpētīja katru gleznu un ar datorprogrammu palīdzību izgrieza un iekustināja lietas, priekšmetus (rokas, galvu, vilnas diegu utt.). Izrādījās, ka tieši sarkanais velosipēdists ir izteiksmīgākais varonis, kas min pedāļus gandrīz visās iekustinātajās gleznās.

Šobrīd animācijas filma skatāma mākslinieka piemiņas istabā Krāslavā. Jāteic, ka Marta ir šīs istabas ekspozīcijas dizaina autore.

 

Visu rakstu lasiet 20. septembra numurā.