„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Studentu nav, bet kopmītnēm jābūt kārtībā

Daugavpils Universitātes (DU) dienesta viesnīcās Sporta ielā 6 un 8 notiek vērienīgi remontdarbi. Vienā no kopmītnēm studenti nedzīvo jau vairākus gadus, savukārt otras kopmītnes ēkas daļa jau kopš būvdarbu pabeigšanas atrodas avārijas stāvoklī.

Kopmītnes = viesnīcas

DU bilancē atrodas piecas kopmītnes. Vēl pirms divdesmit gadiem visās šajās ēkās dzīvoja studenti, taču viņu skaits ar katru gadu saruka. Tādējādi pašlaik DU izmitina savus studentus tikai divās vietās – kopmītnēs Parādes ielā 11 un Sporta ielā 8. Taču universitātei izdodas piesaistīt Eiropas fondu finansējumu savu kopmītņu remontam. Piemēram, ēka Parādes ielā 11 pirms dažiem gadiem tika savesta kārtībā un ir kļuvusi pat par pilsētas centra rotu. Savukārt pašlaik ar Eiropas fondu palīdzību universitāti veic remontdarbus energoefektivitātes paaugstināšanai savās pārējās kopmītnēs.

Deviņstāvu ēka Sporta ielā 6 pašlaik tiek siltināta – uz tās jumta jau uzstādītas saules baterijas, tiek siltināta ēkas fasāde un pagrabtelpas. DU rektora vietnieks attīstības jautājumos Jānis Kudiņš atzīmēja, ka nākotnē šajā ēkā plānots ierīkot viesnīcu, turklāt ne tikai studentiem, bet arī visiem interesentiem, piemēram, izmitināt sportistus. Blakus atrodas daudzi sporta objekti, un šajā rajonā vieta, kur var apmesties dažādu sacensību un treniņnometņu laikā, ir ļoti aktuāla.

Ar siltināšanu saistīti remontdarbi ieplānoti arī DU kopmītnēs Ziemeļu mikrorajonā, Vaļņu ielā 29 un 29a, -- tiks nosiltināta ēku fasāde un nomainīti logi. Jānis Kudiņš šo remontu sauc par „ieguldījumu nākotnē”: „Studentu cik ir, tik ir, taču universitātei, pirmkārt, jārealizē piešķirtais finansējums, otrkārt, tā kā cietokšņa rajons strauji attīstās, šādas ēkas, kurās var ierīkot viesnīcas, būs noderīgas.” Viņš uzsvēra, ka universitātei jāizmanto savs īpašums, lai integrētos cietokšņa attīstības procesā, tāpēc ēkas jāuztur pienācīgā kārtībā.

Visu rakstu lasiet 27. septembra numurā.