„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Festivāls „Upītes Uobeļduorzs” iešūpojās pilngadībā

Piecu kilometru attālumā no Latvijas–Krievijas robežas, Viļakas novada „Upītēs”,  pagājušo sestdien, 21. septembrī, pulcējās latgaliski rakstošie, dziedošie un runājošie mākslinieki Anna Rancāne, Ilze Sperga, grupa „Unknown Artist”, „Dabasu Durovys” u.c. Nelielajā pagasta tautas namā (nemateriālās kultūras centra telpās) festivāls aizritēja nu jau 18. reizi, bet pirmo reizi to vadīja viesis no Rīgas -- komiķis Jānis Skutelis.

„„Upītes Uobeļduorzs” ir vecākais latgaliešu festivāls pasaulē”, tā pasākumu definē organizators Andris Slišāns, „tas ir festivāls, kurā ne tikai spēlē mūziķi, bet savus darbus lasa dzejnieki. Šogad svinam pilngadību, tāpēc nolēmām dzejniekus izšūpināt, aicinot sēsties šūpolēs, kā agrāk bērnības un jaunības svētkos šajā pusē tas tika darīts.” A. Slišāns šādi īsteno sava tēva, literāta un folklorista Antona Slišāna ideju rīkot latgaliešu dzejai veltītu pasākumu brīvā gaisotnē. Sākumā uzstādījums bija tāds, ka vismaz vienam dzejolim vai dziesmai jābūt latgaliešu valodā, bet laika gaitā nospriests, ka pieļaujamas atkāpes. Ar izaicinājumu savulaik ticis galā mūziķis Renārs Kaupers, aktrise Zane Jančevska, šogad bija pienākusi kārta grupai „Linga”. Apmēram pusi no muzikālās pasākuma programmas dalībniekiem gan veido vietējie, jaunie, vēl plašākai auditorijai nezināmie mūziķi. „„Unknown Artist” jau izveidoja grupu tieši tāpēc, lai varētu piedalīties „Upītes Uobeļduorzā””, festivāla kurētājs lepojas ar vietējiem puišiem – tagad viņu dziesmas skan arī populārākajās radiostacijās valstī.

Visu rakstu lasiet 27. septembra numurā.