„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Papildina „Sēļu istabas” krājumus

V. Rimša

Seno lietu krātuve „Sēļu istaba”, kas darbojas Ilūkstes bērnu un jauniešu centra paspārnē, saņēma jaunu dāvinājumu -- senlietas no ilggadējo Ilūkstes 1. vidusskolas skolotāju Paulīnes un Vladislava Čekānu dzimtas pūra.

Sēļu istabas vadītāja Vanda Rimša pastāstīja, ka Čekānu pāris jau ir mūžībā, tomēr meita Vita Vizule, šobrīd Ilūkstes Raiņa vidusskolas skolotāja, vecāku dzīvesstāstu un mantas nolēma dāvināt Sēļu istabai, lai tās kalpotu kā vēstures liecinieces nākamajām paaudzēm.

Vairākos tūkstošos mērāmā senlietu un vēsturisko lietu kolekcija papildināta ar Ilūkstes Valsts ģimnāzijas Gatavības apliecību, kas izdota 1937. gadā, dziesmu krājumu „Jaunā vēsma” (1940. gads), grāmatu „Vecās un jaunās Derības fakti” (1918), Varšavā iespiestu senu lūgšanu grāmatu poļu valodā, dažādu biedrību, tostarp Brīvprātīgo grāmatas draugu biedrības biedra kartēm. Tāpat Sēļu istabā izstādīti koka rakstāmgalda piederumi, kas rotāti ar latviskām zīmēm un ozollapām, Rīgas finiera ražotie koferi, pīta ceļojumu soma un ceļojuma šaha spēle. Uzdāvināti arī daudzi rokas, kabatas un sienas pulksteņi, tostarp 1952. gadā pirktais sienas pulkstenis ar pendeli, kurš joprojām darbojas, un konfekšu kārba ar padomju laika naudu un nozīmītēm. Arī seno petrolejas lampu ar dakti, kas dāvināta ar rezerves stikliem, var izmantot šodien.

Visas senlietas ir lielais Čekānu dzimtas stāsts, kuru var iepazīt jebkurš interesents, apmeklējot Sēļu istabu.