„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Sēlijas identitāte aizstāvēta, nākotnes perspektīvas -- neskaidras

Sēļi, apveltīti ar savdabīgu spēku un spītu, runā ar kāpjošu intonāciju, kas saglabājusies kā Augšzemes dialekta pazīme. Šādi sapulcējušies valodniecības, teoloģijas, sociālo zinātņu un citu jomu eksperti sestdien, 28. septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā raksturoja baltu tautas pēctečus, kas mūsdienās apdzīvo kultūrvēsturisko Sēlijas novadu. Pasākums „Sēlijai būt!” aizritēja, dažādos veidos sēļiem pierādot savu identitāti, svinot savu kultūru, taču neskaidrs palika tā mērķis -- ko tad īsti sēļi grib?

„Sēlijai būt!” organizēja, tātad arī pasākuma izmaksas sedza Sēlijas novadu apvienība, septiņas tajā ietilpstošās pašvaldības. Teikt ievadvārdus tika uzticēts Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētāja vietniekam, Ilūkstes novada domes priekšsēdētājam Stefanam Rāznam, kurš atsaucās gan uz Sēlijā dzimušo Jāni Raini, gan akadēmiķa Jāņa Stradiņa ieguldījumu Sēlijas vārda nešanā. „Mēs lūgsim mūsu māti Latviju, lai viņa saņem drosmi un atzīst savu pameitu Sēliju, kas reiz bija zudusi, bet nu viņa ir atnākusi un ir dzīva, uzņemties rūpes un nolikt blakus savām citām meitām – Zemgalei, Kurzemei, Vidzemei, Latgalei. Mīļie sēļi, neticēsim meliem, maldugunīm, kas tiek liktas uz mūsu ceļa, uz šī reformu ceļa, kas mūs sola vest pa platu, līdzenu, taisnu ceļu laimīgā nākotnē. Iesim pa savu ceļu, lai tas ir šaurs, līkumains, grumbuļains, bet iesim, sēļi, pie sava mērķa,” tā S. Rāzna.

Vēl pasākuma atklāšanā vārds tika dots arī sēļu uzņēmējiem galvaspilsētā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam. Tālāk pasākums balstījās ap trīs diskusiju blokiem: par sēļu saknēm un identitāti, jauno uzņēmēju pieredzi un Sēlijas nākotnes perspektīvām. Diskusiju starplaikos priecēja Sēlijas tautas mākslinieku kolektīvu priekšnesumi, kam noslēguma koncertā pievienojās no Sēlijas novadiem nākušo skanīgo balsu īpašnieki  -- Armands Siliņš, Elīna Šimkus un Ieva Akuratere. Kultūras programmu vadīja aktieris Jēkabs Reinis, bet intelektuālās sarunas moderēja Jānis Pleps.

Visu rakstu lasiet 1. oktobra numurā.