„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Ar ko jārēķinās bezvienošanās „Brexit” gadījumā

Šī mēneša beigās, 31. oktobrī, beigsies termiņš, kad Lielbritānijai jāizstājas no Eiropas Savienības (ES). Kā tas notiks, gan vēl nav zināms, tāpēc ES dalībvalstis gatavojas, viņuprāt, sliktākajam scenārijam -- „Brexit” jeb breksits bez izstāšanās līguma. Latvijas valsts iestādes ir izstrādājušas shēmas un skaidrojumus, kas šādā situācijā gaidāms, ceļojot uz Lielbritāniju vai tur dzīvojot, taču arī viņi atzīst – daudz kas vēl nav skaidrs.

Bumba – Lielbritānijas pusē

 „No Latvijas viedokļa Lielbritānijas izstāšanās viennozīmīgi ir nevēlams process,” uzsver ES koordinācijas un politikas departamenta direktors Mārtiņš Klīve. Izstāšanās procesa ieilgšanu un neviennozīmīgo turpinājumu viņš pamato ar breksita atbalstītāju nelielo pārsvaru pār pretiniekiem. To, ka izstāties nepieciešams divu gadu laikā, nosaka Eiropas Savienība, tas noteikts Lisabonas līgumā. Sākumā noteiktais termiņš, 29. marts, gan tika pārsniegts, bet kā nākamais nolikts 31. oktobris. ES parlaments divu gadu laikā abu pušu izstrādāto izstāšanās līgumu ir apstiprinājis, bet Lielbritānijas parlaments to martā noraidīja. Bez nosacīti sliktākā scenārija, kad notiktu bezvienošanās breksits, pastāv vēl trīs:

·        Lielbritānija var atsaukt izstāšanās vēstuli, paliekot Eiropas Savienībā;

·        Lielbritānijas parlaments tomēr ratificē gatavo izstāšanās līgumu (iepriekš tas noraidīts jau trīs reizes);

·        vēlreiz tiek pārcelts izstāšanās datums (Lielbritānijas parlaments jau ir nobalsojis par pagarinājumu līdz 31. janvārim, bet premjers Džonsons ir atteicies lūguma vēstuli nosūtīt Eiropas Savienībai).

Izstāšanās līgums paredz pārejas periodu, līdz ar to attiecības ar Lielbritāniju nemainītos vēl līdz 2020. gada 30. decembrim. Šobrīd bezvienošanās iespējamība ir augstāka nekā jebkad, to uzsver arī Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris: „Bumba ir Lielbritānijas pusē, mēs nevaram neko izdarīt, jāgaida, ko darīs briti.” Kopš pagājušā gada ir uzsākta gatavošanās abiem scenārijiem, gan vienošanās, gan bezvienošanās variantam. Ir lietas, kam gatavojas ES līmenī, kam -- valstis nacionālajā līmenī.

Visu rakstu lasiet 1. oktobra numurā.