„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Kritizē ministres ierosinājumu sadalīt pedagogu slodzes bērnudārzos

Izglītības speciālisti un pašvaldības vadība Daugavpilī kritiski vērtē izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas ierosinājumu sākt diskusiju par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu slodžu sadalīšanu pedagoģiskā darba stundās un bērnu pieskatīšanas stundās. I. Šuplinska Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” atzina, ka, viņasprāt, vidējās un augstākās izglītības posmā pedagogu gatavošanās process mācībām ir sarežģītāks nekā pirmsskolas pedagogiem.

„Manā ieskatā, lai sagatavotos vienai vidusskolas stundai un augstskolas lekcijai, nepieciešams vairāk laika, zināšanu un prasmju nekā stundu sagatavošanai bērnudārzā. Arī kontaktstundu prasība vidējās izglītības posmā un vispārizglītojošās skolas posmā ir krietni lielāka nekā bērnudārzā," pauda ministre.

L.Šuplinska nenoliedz, ka psiholoģiskā spriedze, strādājot bērnudārzā ar dažādu vecuma posmu audzēkņiem, ir izaicinājums, tomēr, viņasprāt, pedagogu līdziesaiste nav tik aktīva. Tāpēc ministre vēlas sākt diskusiju par pirmsskolas izglītības iestādēs strādājošo slodžu dalīšanu, piedāvājot vienu daļu no darba stundām uzrādīt kā pedagoģisko, bet otru daļu – kā pieskatīšanas darbu.

Mācību process tiek nodrošināts visas dienas garumā

Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, vērtējot ministres pausto viedokli, “Latgales Laikam” atzina, ka viņas komentārs būšot ļoti īss – Ministru kabinets ir apstiprinājis pirmsskolas izglītības vadlīnijas, kur teikts, ka mācību process tiek nodrošināts visas dienas garumā. Sniegt plašāku komentārus par ministres kārtējo “ģeniālo ideju” Izglītības pārvaldes vadītāja nevēlējās, vien norādīja, ka šī ideja pati par sevi nav jauna -- par to savulaik esot runājuši arī citi “gudrie”.

Visu rakstu lasiet 4. oktobra numurā.