„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

“Ganeņos” tapa ar pedāļenerģiju darbināmas ierīces

Aizvadītās nedēļas nogalē, 27. un 28. septembrī, Daugavpils novadā, Ambeļu pagasta „Putānos”, atvērtajā saimniecībā "Ganeni" norisinājās praktiskā darbnīca kājminamo kinētiskās enerģijas ierīču izgatavošanā "Pedāļenerģija". To vadīja ērmriteņu eksperts, meistars ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi Gatis Kreicbergs un ilgtspējības pētnieks un aktīvists Elgars Felcis. 

Darbnīcu gaitā tapa kravas velosipēds ar lielu kasti uz trim riteņiem – priekšā divi un trešais piedzenošais. Tā stūrēšana notiek, grozot visu priekšējo kasti. Kravas velosipēds var tikt izmantos saimniecības darbos, jo tas labi aizstāj parastu ķerru, ko lielākā kalnā var arī uzstumt. Šim velosipēdam ir arī vairāki ātrumi.

Pasākuma dalībnieki no vecas veļas mazgājamās mašīnas un veca velosipēda izveidoja arī ar pedāļenerģiju darbināmu ierīci veļas mazgāšanai. Ierīces autors G. Kreicbergs pastāstīja, ka no vecās mazgājamās mašīnas ticis paņemts tikai bundulis ar rotoru, kur liek veļu, un klāt pielikts velosipēda pakaļējais rats ar piedziņu. Veļas mazgāšana ierīcē notiek, ieliekot tajā veļu, ielejot ūdeni un pievienojot veļas pulveri. Pēc tam, kad veļa ir izmazgāta, pulverūdens tiek noliets, atgriežot krānu. Veļas skalošanai ierīcē atkal tiek ieliets ūdens. Veļas izgriešana notiek turpat, izmantojot centrifūgu, ko iegūst, pārslēdzot lielāku ātrumu.

 

Visu rakstu lasiet 4. oktobra numurā.