„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Lauksaimniekiem maksās lielāku platībmaksājumu avansu

Pēc 16. oktobra Lauku atbalsta dienests (LAD) sāks izmaksāt vienotā platībmaksājuma un bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avansu, un šogad tas būs lielāks ar mērķi atbalstīt tās saimniecības, kuras šovasar cietušas no sausuma.

Platību maksājumu avanss tiks izmaksāts 70% apmērā un tā maksājuma likme būs apmēram 58 eiro/ha, bet bioloģiskās lauksaimniecības avansa maksājumu izmaksās 85% apmērā, un tā maksājuma likme būs no 97 līdz 485 eiro/ha. Salīdzināšanai -- pērn platību maksājumu avansa likme bija aptuveni 55 eiro/ha.    

LAD aicina lauksaimniekus pirms tam palūkoties elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, vai ir sniegtas nepieciešamās atbildes, un atgādina, ka atbalstu saņems tās saimniecības, kurās būs pabeigta atbilstības nosacījumu pārbaude.

Tas, ka lauksaimnieks saņems lielākas subsīdijas jau šogad, ir svarīgi, atzina Nīcgales pagasta piensaimniece Ingūna Spūle. Viņa uzsvēra: „Šogad piena cena ir tāda, ka ar to nevar izdzīvot. Platību maksājumi ir labs atbalsts, jo zemniekiem jāmaksā elektrības rēķini, jāpērk vitamīni govīm, dīzeļdegviela utt.”

Savukārt Bebrenes pagasta brokoļu audzētājs Mārtiņš Bogušs pastāstīja, ka šogad raža varētu būt tāda pati kā pērn, lai gan sausumā dārzeņi izauga lēnāk. „Subsīdijas jeb platību maksājumi neietekmēs saimniecības ražošanu, jo mēs cenšamies dzīvot no tā, ko sapelnām ar ražu. Savukārt platību maksājumus ieguldām brīvu lauku atbrīvošanā no krūmiem, meliorācijas grāvju rakšanā un tīrīšanā,” teica M. Bogušs.