„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Valdība palielina hektāra ieņēmumus akcīzes dīzeļdegvielas saņēmējiem

Valdība ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos noteica lielākus ieņēmumus no viena apsaimniekotā zemes hektāra tām saimniecībām, kuras pērk marķētu dīzeļdegvielu ar samazinātu nodokļa likmi.

Aptaujātie lauksaimnieki uzskata, ka ieņēmumu likmes palielināšana no 285 eiro līdz 350 eiro konvencionālo saimniecību saimniekiem un no 200 eiro līdz 210  eiro bioloģiskajām saimniecībām neietekmēs budžetu un saimniekošanu.

Naujenes pagasta z/s „Smilgas” pārvaldniece Ruta Grustāne uzskata -- ja lauksaimnieks strādā godprātīgi, tad saimniecībai būs ieņēmumi. „Mūsu saimniecība ir konvencionālā un, atkarībā no laika apstākļiem, viens lauksaimniecībā izmantots hektārs nodrošina ieņēmumus 600--800 eiro gadā. Saimniecībai jāapsver riski un jādažādo nozares. Piemēram, šogad mums bija slikta upeņu raža, taču izauga labi ķiploki. Nevajag turēt zemi tikai subsīdiju dēļ, jāļauj tai pelnīt,” atzina R. Grustāne.

Pilskalnes pagasta graudkopis Ivars Timšāns, kurš arī uztur konvencionālo saimniecību, nav rēķinājis, kādi ieņēmumi no viena hektāra ir šogad, taču pauda pārliecību, ka, saimniekojot ar 180 ha graudkopībā izmantotās zemes, var nodrošināt jaunās prasības, kuras darbosies no 2020./2021. saimnieciskā gada.