„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+8.8 °C
apmācies

Ugunīgo matu mirdzumā

Valijas Plataces jaunās darbu sērijas „Rudie” varoņi ir visu rudās matu krāsas toņu īpašnieki – no oranža, kastaņbrūna līdz ugunīgi rudam – šī fotoizstāde darbojas Latgales Centrālajā bibliotēkā.

Daugavpils mākslinieku vidē Valija ienāca salīdzinoši nesen, taču ar saviem košajiem darbiem jau ir palikusi atmiņā. Jaunajai fotomāksliniecei jau ir bijušas vairākas personālizstādes, viņa piedalījusies arī kopīgajās izstādēs un plenēros. Jaunās ekspozīcijas „rudā” tēma māksliniecei ir ļoti personiska. „Kādreiz man šķita, ka pasaulē nav nekā sliktāka kā būt rudmatei,” saka Valija, runājot par viņai veltītiem aizvainojošiem vārdiem un ķircināšanos par matu krāsu un vasarraibumiem. Palūkoties citādi uz savu izskatu Valijai palīdzēja viņas meita, kura, tāpat kā māte, ir rudmate. „Tikai pateicoties Ulrikai, viņas pašpietiekamībai, es iemācījos pieņemt sevi tādu, kāda esmu,” atzīst māksliniece, „daudzas lietas „salikās” manā galvā pa plauktiņiem.”

Valija uzskata, ka arī rudajai matu krāsai veltīta fotogrāfiju sērija tapa, pateicoties viņas meitai. „Protams, es daudz fotografēju savu meitu, bet pavisam nesen radās ideja izveidot „rudmatainu” fotogaleriju,” Valija stāsta, kā meklēja savus modeļus, „ir arī tādi, kuri atsaucās manam aicinājumam „Facebook” piedalīties „rudmatainajā fotosesijā”.

Šo izstādi māksliniece dēvē arī par savdabīgu rudmataino cilvēku salidojumu. Viņa atzīmē, ka vairākkārt piedalījusies īstā „rudo” salidojumā, kurš norisinājās Krāslavā. „Šis pasākums vairs nenotiek, un es spēju to organizēt tikai šādā savdabīgā veidā,” atzīmē Valija. Tā kā salidojumiem jānotiek regulāri, Valijai saistībā ar „Rudajiem” ir lieli plāni. „Fotogrāfiju varoņi man ir īpaši, katrs atklāj jaunas „rudā” šķautnes, tāpēc plānoju turpināt šo galeriju,” saka māksliniece. Valiju interesē izmaiņas, kuras notiks ar modeļiem, tāpēc nākotnē viņa plāno ne tikai fotografēt jaunus rudmatainus modeļus, bet arī atkal bildēt savus pašus pirmos „rudos” foto varoņus.

Izstāde skatāma Latgales Centrālās bibliotēkas Periodikas sektorā līdz oktobra beigām.