„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Pārapbedīti 50 Otrā pasaules kara upuri

Autores foto

11. oktobrī Rēzeknes novada Garkalnes Brāļu kapos notika krievu karagūstekņu mirstīgo atlieku pārapbedīšana. Tās tika nejauši uzietas Maltā, 25 metrus no Kultūras nama, vietā, kur Otrā pasaules kara laikā atradās vācu ierīkotā karagūstekņu nometne.

Maltas pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Skudra informēja, cilvēku mirstīgās atliekas tika atrastas, veicot ūdensvada un kanalizācijas tīkla remontdarbus. Uzreiz tika veikti nepieciešamie pasākumi un izsaukti policisti, taču, ņemot vērā šīs vietas specifiku, tika nolemts uzaicināt meklēšanas vienības biedrības „Leģenda” pārstāvjus, kuri veica izrakumus.

Kopumā atrastas piecdesmit Padomju armijas karavīru mirstīgās atliekas. Vienības „Leģenda” vadītājs Tālis Ešmits atzīmēja, ka to, ka tās ir padomju karavīru mirstīgās atliekas, apliecina atrastie artefakti, -- militārā formastērpa fragmenti utt. Turklāt ekspertīzē noskaidrojās, ka tās ir jaunu, iesaukuma vecuma (20—30 gadi) vīriešu mirstīgas atliekas. Vēstures avoti liecina, ka krievu karagūstekņus vācieši sadzina šajā vietā, lai izmantotu dažādos darbos, piemēram, tiltu celtniecībā. „Nav zināms, vai viņi tikuši nošauti, vai nomiruši no bada, taču redzams, ka vācieši viņu līķus vienkārši sagrūda bedrē pie nometnes, kura šeit atradās,” saka T. Ešmits.

 

Visu rakstu lasiet 22. oktobra numurā.