„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Festivālā „Parad Alle” dominēja Krievijas jaunie cirka mākslinieki

  Daugavpilī notika vienpadsmitais starptautiskais bērnu un jauniešu cirka mākslas festivāls „Parad Alle”. Tas dibināts 2006. gadā un iemantojis popularitāti cirka mākslinieku aprindās.

Festivāla žūrijas ilggadējā priekšsēdētāja, Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska atzīmē, ka „Parad Alle” ir lielākais šāda veida pasākums ne tikai Latvijā, bet arī visās Baltijas valstīs. Šogad festivālā piedalījās vairāk nekā 60 cirka mākslinieki no Lietuvas, Zviedrijas, Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas. Savas spējas cirka mākslā demonstrēja arī Daugavpils un Rīgas lielākās cirka studijas.

Daugavpils festivāla popularitāti apliecina arī tas, ka dalības pieteikumus iesniedza vairāk nekā 30 cirks skolas un studijas, turklāt dažas no tām „Parad Alle” piedalījušās jau vairākkārt. Piemēram, Ksenija Buslovska (Rīgas cirka studija „Jaunība”) nodarbojas ar cirka mākslu no piecu gadu vecuma, un pirmais festivāls, kurā viņa sacentās, bija „Parad Alle”. Tāpēc, neskatoties uz viņas sacensību un viesizrāžu plašo ģeogrāfiju, „Parad Alle” Ksenija ir jo īpaši iecienījusi. Viņa ir cirka māksliniece otrajā paaudzē, studijā nodarbojas kopā ar savu māti. Ksenija atzīst, ka nodarbības studijā kļūst aizvien grūtāk apvienot ar mācībām, taču viņas dzīvē galvenais joprojām ir cirks, un ar to Ksenija plāno saistīt savu nākotni – gatavojas stāties cirka skolā.

Daži jaunie cirka mākslinieki Daugavpils festivālā piedalījās pirmo reizi un izcīnīja uzvaru. Piemēram, Sofja Koteļeņeca un Jaroslavs Gozaks no Kijevas cirka studijas „Alle Ap” pirmo reizi sacentās Daugavpils festivālā un izcīnīja „Grand Prix”. Viņi jau aptuveni septiņus gadus profesionāli nodarbojas ar cirka mākslu, piedalījušies daudzos sacensībās Ukrainā, taču ārpus dzimtenes uzstājās pirmo reizi, tāpēc uzvara bija liels pārsteigums. „Droši vien, liela loma mūsu veiksmīgajā sniegumā bija jūsu festivāla gaisotnei,” saka Sofja un Jaroslavs, „pārsteidz tas, ka tik daudzi dalībnieki no dažādām valstīm draudzīgi, interesanti un nepiespiesti pavadīja kopā vairākas dienas.”

Festivāla dalībnieki sacentās par balvām trīs vecuma grupās – jaunākajā (līdz 10 gadiem), vidējā (no 11 līdz 14 gadiem) un vecākajā (no 15 līdz 20 gadiem). Lielāko daļu balvu izcīnīja Krievijas jaunie cirka mākslinieki, godalgotas vietas ieguva arī daži dalībnieki no Baltkrievijas, Lietuvas un Latvijas.