„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Akordeona mūzikas festivālā piedalījās septiņu valstu mūziķi

Reizi divos gados oktobrī Daugavpilī skan brīnišķā akordeona mūzika – šeit norisinās Starptautiskais akordeona mūzikas festivāls, kurš šogad pulcināja dalībniekus jau sešpadsmito reizi.

Šoreiz Daugavpilī ieradās mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Francijas, Baltkrievijas un Polijas. Daugavpils domes Kultūras pārvaldes pasākumu galvenā organizatore Diāna Soldāne pastāstīja, ik reizi uz šo festivālu tiek aicināti jauni mūziķi, kuru pamatinstruments ir akordeons. Festivālā dalībnieki muzicē gan klasiskajā manierē, gan arī eksperimentē, akordeona iespējas izmantojot interesanti un neierasti. „Šajā pasākumā vienmēr piedalās interesanti un nestandarta kolektīvi gan no Latvijas, gan ārzemēm, kuri izceļas ar neparastu akordeona spēli,” atzīmē D. Soldāne. Piemēram, šogad festivālā oriģinālu priekšnesumu demonstrēja grupa “Etnos Ensemble” no Polijas, savukārt akordeona spēles tradīcijas apvienoja internacionālais duets „Parīze—Maskava” – Dominika Emorina un Romāns Žbanovs.

Otro reizi Daugavpils festivālā piedalījās Krievijas akordeonists Artjoms Ņižņiks. Tāpat kā pirms diviem gadiem, viņš bija Valērija Hodukina Starptautiskā jauno akordeonistu konkursa žūrijas priekšsēdētājs. A. Ņižņikam ir tik ļoti iepaticies akordeonistu festivāls Daugavpilī, ka viņš speciāli sacerējis „Triptihu akordeonam ar orķestri”, kuru atskaņoja vecākās grupas konkursanti.

Konkursā vecuma grupā līdz 16 gadiem pirmo vietu ieguva Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas audzēknis Arkādijs Gorbunovs. Otrajā vecuma grupā (no 17 līdz 19 gadiem) par labāko atzīta Darja Gizuna no Baltkrievijas (M. Glinkas Minskas Valsts mūzikas koledža). Jāatzīmē, ka akordeonistu konkursa godalgoto vietu ieguvēji vienmēr saņem naudas balvas. Šogad festivāla balvu fonds bija 1500 eiro.