„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī viesosies literāte Andra Manfelde

Publicitātes foto

7. novembrī Daugavpilī viesosies populārā rakstniece un dzejniece Andra Manfelde, aicinot lasītājus uz sarunu par stāstu krājumu “Mājās pārnāca basa”, kurš pērn iznāca apgādā “Latvijas Mediji”. Pasākums turpina literāru tikšanos ciklu ar populāriem latviešu autoriem, kuru šoruden rīko Latgales Centrālā bibliotēka Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansētā projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 5. kārtas ietvaros.

Dzejniece, prozaiķe, Andra Manfelde literatūrā debitēja 2005. gadā ar dzejas krājumu “Tranšejas dievi rok” (Ojāra Vācieša prēmija) un romānu “Adata”. Starp spilgtākajiem nākamo gadu darbiem minams dzejas krājums “Betona svētnīcas” (2008, Annas Dagdas fonda balva) un autores dzimtai veltītais Sibīrijas atmiņu tēlojums “Zemnīcas bērni” (2010, Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas un Ventspils pilsētas domes balva “Sudraba tintnīca”). Dažus gadus vēlāk sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” iznākušais romāns “Virsnieku sievas” (2017) atnesa autorei Egona Līva piemiņas balvu “Krasta ļaudis” un Latvijas Literatūras gada balvas (LaLiGaBa) nomināciju. LaLiGaBa balvu rakstniece saņēma gadu vēlāk bērnu literatūras kategorijā par grāmatu “Kurš no mums lidos?” (2018). Šogad Andras Manfeldes pūrā ir vēl viena LaLiGaBa nominācija par stāstu krājumu “Mājās pārnāca basa”. Ap šo grāmatu arī vīsies autores saruna ar Daugavpils lasītājiem.

Grāmata “Mājās pārnāca basa” ir austa no unikāliem pieredzes stāstiem, kurus vienkāršā valodā vēsta paši izsūtīšanas skartie. Šos stāstus autore uzklausījusi personiskās sarunās ar deportētajiem un viņu pēctečiem, divi stāsti smelti vēstulēs un dienasgrāmatā fiksētos atmiņu pierakstos. Katrs ir ļoti personisks, katra centrā ir stāstītājs un viņa individuālā pieredze. Agra, Tamāra, Vija, Arvīds, Ilze, Pēteris, Pauls… Kopā astoņpadsmit dažādi vēstītāji, kas pievieno savu balsi lielajam liecinieku pulkam, kura pārdzīvoto un stāstīto nebūs aizmirst ne izsūtīto pēctečiem, ne tiem, kuru dzimtām šis svešvaras cirtiens ir gājis secen.

Kā atzīst pati autore, “šīs grāmatas uzdevums nav glorificēt ciešanas, bet gan mīlestību”. Mīlestību pret savu tuvāko un pret atņemto dzimteni, kas liek dalīties pēdējā maizes riecienā, dod spēku izdzīvot un nesalūzt, saglabājot cieņu un cilvēcību pat visbargākajā salā un trūkumā.

Andras Manfeldes stāstu krājums “Mājās pārnāca basa” ir pieejams lasītājiem Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs.

Tikšanās ar Andru Manfeldi gaidāmas piektdien, 7. novembrī, plkst. 12.20 Daugavpils Saskaņas pamatskolā un plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Nozaru literatūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā). Ieeja pasākumos – brīva. Grupu apmeklējumus aicinām iepriekš saskaņot pa tālruni 654 76345.

Pasākumos var tikt veikta filmēšana un fotografēšana. Publicitātes attēlā izmantots Andras Manfeldes grāmatas vāka foto un Kristapa Kalna veiktais portretuzņēmums.